Berea, remediu pentru unele boli periculoase

Berea, remediu pentru unele boli periculoase
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Xanthohumolul (un tip de flavonoid, o clasă de metaboliţi secundari ai plantelor, cu proprietăţi antioxidante – n.r.), prezent în hameiul folosit în producţia de bere, ar putea fi util în lupta împotriva obezităţii, hipertensiunii arteriale şi a diabetului.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Oregon, Statele Unite, au efectuat experimente pe șoareci de laborator pentru a studia impactul berii asupra unui organism care suferă de obezitate, hipertensiune arterială şi diabet de tip 2. Înainte de începerea experimentelor, rozătoarele erau hrănite cu alimente bogate în grăsimi, care urmăreau să imite "dieta occidentală". Premisa a fost că abuzul de "produse alimentare junk" poate duce, în acest caz, la o serie de probleme, şi anume obezitatea şi tensiunea arterială ridicată.
Oamenii de ştiinţă au putut constata că şoarecii care au ingerat derivaţi hidrogenaţi de xanthohumol aveau o rezistenţa redusă la insulină, rezistenţă care, atunci când este crescută, este responsabilă, printre altele, de dezvoltarea diabetului de tip 2. În plus, aceiaşi şoareci au fost mai puţin sensibili la leptină, hormonul responsabil pentru senzaţia fizică de foame. Astfel, au constatat oamenii de ştiinţă, cobaii s-au săturat mai devreme decât de obicei şi au mâncat mai puţin, ceea ce a compensat consumul de produse cu conţinut ridicat de grăsimi. La rândul lor, și oamenii de ştiinţă chinezi au constatat beneficiile berii. Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Lanzhou a constatat că xanthohumol-ul ar putea contribui la protejarea creierului împotriva debutului unor boli precum Parkinson, Alzheimer şi demenţă senilă.
Potrivit lui Jianguo Fang, liderul echipei de cercetători, xanthohumol-ul [Xn], cunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante, ajută la protejarea creierului împotriva „stresului oxidativ“, un dezechilibru care apare atunci când organismul metabolizează oxigen şi este considerat unul din factorii care contribuie la dezvoltarea unor afecţiuni neurodegenerative.
"În medicina tradiţională chineză, hameiul a fost folosit de secole pentru a trata o varietate de boli", a explicat Fang. "Prezenţa unei concentraţii mari de xanthohumol în bere ar putea fi legată de observarea epidemiologică a efectului benefic al consumului regulat al acestei băuturi", a adăugat el. În 2010, cercetătorii de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Heidelberg au publicat o cercetare care constata că xanthohumol-ul blochează acţiunea unei proteine, denumită PSA, care stimulează dezvoltarea cancerului de prostată.

Citit 3232 ori Ultima modificare Duminică, 11 Februarie 2018 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.