Cum faci diferenţa între cancerul ovarian şi bolile de stomac

Cum faci diferenţa între cancerul ovarian şi bolile de stomac
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cancerul ovarian este al cincilea cel mai comun tip de cancer întâlnit la femei, potrivit statisticilor. Atenţia acordată primelor semne de alarmă sporeşte şansele de recuperare totală a pacientelor. Simptomele cancerului ovarian sunt asemănătoare cu cele determinate de bolile digestive. Însă, în cazul afecţiunilor digestive, semnele nu persistă, în timp ce, în cazul cancerului, acestea rămân severe, ba chiar se înrăutăţesc, pe măsură ce trece vremea.

Potrivit dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate şi nutriţie, membră a Societăţii Regale de Medicină, dacă aveţi oricare din următoarele semne este necesar să mergeţi de urgenţă la medic. Astfel, disconfortul abdominal general sau pelvian, durerea, gazele, vărsăturile, presiunea, inflamarea, balonarea, crampele, diareea constantă sau constipaţia, urinarea frecventă sau urgentă, pierderea apetitului sau pierderea în greutate inexplicabilă trebuie investigate de medicul de specialitate. Alte semne pe care nu trebuie să le ignoraţi sunt durerea din timpul actului sexual, menstruaţia neregulată sau sângerarea abdominală prin vagin, precum şi oboseala şi durerea în partea inferioară a spatelui.

Care sunt factorii de risc

Potrivit cancer.org, printre factorii de risc în cancerul ovarian se numără vârsta, istoricul familial, obezitatea, numărul de naşteri - potrivit unor studii, femeile care au născut înainte de vârsta de 26 de ani au un risc mai mic, comparativ cu celelalte femei. Totodată, femeile care au adus pe lume primul copil după vârsta de 35 de ani şi cele care nu au dus sarcina la termen au un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian. Intervenţiile chirugicale - ligaturarea trompelor şi histerectomia - reduc riscul în acest tip de boală oncologică, la fel şi folosirea pilulei contraceptive.

Unele studii au arătat că femeile care au folosit mai mult de un an medicamente pentru creşterea fertilităţii şi-au sporit şi riscul de a dezvolta tumori ovariene cu un potenţial cancerigen mare. Alte cercetări făcute de specialişti au dus la concluzia că terapia hormonală urmată după instalarea menopauzei este şi ea un factor de risc, la fel şi terapia cu estrogeni, timp de cinci-zece ani.

Se pare că dieta joacă şi ea un rol important. American Cancer Society recomandă o alimentaţie bazată în principal pe fructe şi legume, cereale integrale, seminţe şi mai puţin pe carne roşie şi procesată.

Citit 3048 ori Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2018 19:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.