Cătina este un izvor de polivitamine naturale

Cătina este un izvor de polivitamine naturale
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Fructele de cătină au o compoziţie chimică bogată şi variată, compusă, printre altele, din zaharuri, acizi organici, vitaminele A, E, F, D, C, K, precum şi complexul B. Datorită compoziţiei lor chimice, fructele de cătină sunt considerate a fi unele dintre cele mai bogate surse de polivitamine naturale, cu acţiune specifică.

Astfel, fructe conţin acizi graşi esenţiali cu acţiune antioxidantă care se recomandă în numeroase afecţiuni, potrivit "Ghidului plantelor medicinale şi aromatice", coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor, precum şi vitamina C, carotenoide – inclusiv polivitamina A – vitaminele din grupul B, vitaminele E, F şi P şi flavonoide. Uleiul de cătină are acţiune favorabilă în arsuri termice şi chimice, în expunerea îndelungată la iradieri, precum şi în diferite dermatoze. Este indicat în răni sau plăgi greu vindecabile.
Totodată, uleiul acţionează ca cicatrizant în ulcerul gastric şi duodenal, în stările alergice, în bolile endocrine, în hepatite, anemii şi astenii. Cătina se prepară şi se administrează sub formă de sucuri, siropuri, marmeladă sau gem.

Modul de administrare

Siropul din fructe de cătină se prepară din miere şi suc de fructe sau fructe, în părţi egale, puse în borcane închise ermetic şi păstrate la frigider; este deosebit de valoros deoarece păstrează proprietăţile nealterate ale plantei proaspete şi toate substanţele active terapeutic; se administrează câte una - două linguri, înainte de mesele principale.
Infuzia din fructe de cătină uscate şi zdrobite se prepară din una sau două linguriţe peste care se toarnă 250 de mililitri (aproximativ o cană - n.r) de apă clocotită, lăsându-se la infuzat acoperite, o jumătate de oră; se poate bea în anotimpul rece, fiind un ceai puternic vitaminizant.
Tinctura din scoarţă de cătină se obţine punând la macerat scoarţa cojită de pe crenguţele de cătină, în alcool de 60-70 de grade, timp de două săptămâni ; se administrează câte 30 de picături, de trei ori pe zi
Uleiul din fructe de cătină se poate prepara acasă prin macerarea, timp de 21- 30 de zile, a fructelor de cătină în ulei vegetal (floarea soarelui sau măsline).

Citit 3819 ori Ultima modificare Vineri, 23 Februarie 2018 20:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.