Cușcușul - unul dintre cele mai sănătoase produse pe bază de cereale

Cușcușul - unul dintre cele mai sănătoase produse pe bază de cereale
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cușcușul este unul dintre cele mai sănătoase produse pe bază de cereale, conținând vitamine, minerale, proteine și fibre; se recomandă în dieta persoanelor care suferă de boli digestive, cardiovasculare, hepato-renale ori gută. Termenul „cuşcuş” se referă atât la cuşcuşul uscat şi negătit, care trebuie doar înmuiat pentru a putea fi consumat, dar şi la felul principal.

Există trei tipuri de cușcuș: marocan, israelian și libanez.

Cușcușul marocan are granulele cele mai mici și se gătește cel mai rapid. Cușcușul israelian are granulele de mărimea unui bob de piper și se gătește mai greu. Cușcușul libanez este de dimensiuni și mai mari și se gătește foarte lent, fiind asemănător cu orezul.

Originar din ţările arabe, cuşcuşul a pătruns şi în bucătăriile altor popoare, care l-au adoptat și personalizat.

În nordul Africii, cuşcuşul este servit, cu legume (morcovi, cartofi, napi etc.) gătite într-un sos picant, alături de carne (miel, pui sau oaie). În Libia, este servit la mese obișnuite, alături de carne (vită, miel şi cămilă). De asemenea, aici se prepară un desert („maghrood”) din cușcuș, susan, curmale, miere, frișcă. În Maroc şi Algeria, cuşcuşul este montat ca o movilă în interior având carne de miel, vită sau pui, totul presărat cu migdale, stafide, scorţişoară şi zahăr. În bucătăria europeană, cușcușul se servește cu legume, ca și garnitură pentru friptură sau adăugat în salate.

Este bine să știi

- cuşcuşul gătit trebuie consumat în 2 zile; poate fi însă congelat circa 3 luni
- din o cană de cuşcuş uscat rezultă 2-2 1/2 căni de cuşcuş gătit
- pentru garnitură, se calculează 1/2 cană de cuşcuş gătit pentru fiecare persoană

Cuşcuşul poate fi gătit în 2 moduri

1. Se încinge ulei de măsline sau unt într-o cratiţă, la foc mic, se adaugă ceapă, usturoi şi condimente (turmeric, șofran, curry), se adaugă cuşcuş, se  amestecă la foc ceva mai iute, apoi se adaugă supă fierbinte, se dă în clocot, se acoperă vasul şi se lasă în repaus 5 minute până ce lichidul este absorbit; se afânează apoi cu o furculiţă.

2. Se pune cușcușul într-un bol, se adaugă aceeași cantitate de apă fiartă, condimente (sare, piper, oregano, busuioc, cimbru, muguri de pin, scorțișoară), se amestecă cu o furculiță, se acoperă și se lasă cinci minute. Se amestecă cu o furculiță.

Rețete

Cușcuș cu legume. INGREDIENTE. Pentru 6 porții - 500 g cușcuș, 1 morcov, 1 păstârnac, 1 fir de praz/ 3-4 fire de ceapă verde/ 1 ceapă veche, mazăre/ fasole verde (opțional), 3 linguri de ulei, sare, piper. PREPARARE. Se decojesc și se spală morcovul, păstârnacul și prazul. Se rad morcovul și păstârnacul. Se toacă prazul și ceapa verde. Într-o tigaie antiaderentă se încinge uleiul și se călesc legumele rădăcinoase 5 minute la foc mediu, se adaugă prazul, ceapa verde și sarea și se lasă încă 5 minute. Se adaugă cușcușul și se călesc 2 minute. Se adaugă 500 ml de apă caldă/ supă, se acoperă și se lasă 5 minute.

Salată de cușcuș. Se amestecă în proporțiile dorite: cușcuș, roșii, măsline, pătrunjel verde, ardei gras, brânză.

Cușcuș cu pui. În cușcușul pregătit, se adaugă carnea de pui pregătită la cuptor și, opțional, semințe de rodie.

Cușcuș cu legume la cuptor. Se introduc legumele (ardei gras, dovlecel, vânătă, ceapă roșie) într-o tavă la cuptor, se stropesc cu ulei, se condimentează, se pregătesc al dente. Se prepară cușcușul. Într-un vas, se așază cușcușul, se adaugă năut, legume, condimente (coriandru, turmeric), sos (ulei de măsline, suc lămâie, scorțișoară). Se amestecă și se decorează cu pătrunjel verde și mentă.

Sursa foto: ecuisine.ro

Citit 14983 ori Ultima modificare Joi, 15 Martie 2018 13:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.