Zeci de gălăţeni, diagnosticaţi cu "boala mâinilor murdare"

Zeci de gălăţeni, diagnosticaţi cu "boala mâinilor murdare"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Aproape 50 de noi cazuri de hepatită A au fost diagnosticate în judeţul Galaţi, anul trecut. Mai bine de două treimi din pacienţi provin din mediul rural. În 2016, numărul pacienţilor depistaţi cu "boala mâinilor murdare", aşa cum este cunoscută în mod popular hepatita A, a fost de peste 100.

Hepatita virală acută este una din bolile infecţioase cele mai răspândite în lume, iar virusul hepatitei A (VHA - primul virus din categoria celor hepatice, identificat în 1973) este cauza cea mai frecventă a acesteia. Hepatita, indiferent de ce virus este provocată, înseamnă o inflamaţie a ficatului, tradusă prin durere, tumefacţie, roşeaţă. În aceste condiţii, ficatul nu-şi mai îndeplineşte funcţiile şi nu mai are capacitatea de a îndepărta substanţele dăunătoare organismului.

"Dintre cele 46 de cazuri de hepatită A diagnosticate, anul trecut, în judeţul Galaţi, 13 au fost la oraş, iar restul - în mediul rural. Per total, anul trecut au fost depistate cu 57 de cazuri mai puţin faţă de 2016, iar incidenţa bolii a fost de 6,66 cazuri noi la suta de mii de locuitori", se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Cum se transmite

Virusul hepatitei A se găseşte în materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci când o persoană ajunge în contact cu alimente sau cu apă contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orală - n.r.), de obicei în condiţii de igienă inadecvată. Persoanele infectate pot începe sa transmită infecţia la aproximativ şapte zile de la expunere, chiar dacă boala este asimptomatică.

Printre simptomele care trebuie să vă trimită la medic se numără greaţa şi vărsăturile care nu se ameliorează după una-două zile, pielea sau ochii îngălbeniţi, urina închisă la culoare, durerea abdominală. De asemenea, dacă aveţi simptome şi ştiţi că este posibil să fi fost expus la contactul cu o persoană infectată cu hepatită sau dacă aţi avut contact apropiat cu o persoană infectată trebuie să mergeţi la medic.

O persoană cu hepatita A confirmată prin teste de sânge nu mai poate face infecţia a doua oară.

Citit 3861 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Martie 2018 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.