BANI pentru sănătatea gălăţenilor. Consiliul Judeţean şi Primăria bagă peste cinci milioane de euro în spitale

BANI pentru sănătatea gălăţenilor. Consiliul Judeţean şi Primăria bagă peste cinci milioane de euro în spitale
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Consiliul Judeţean va construi un nou spital la "Infecţioase". Cât va costa investiția * Investiții de peste 10,6 milioane de lei, în spitalele Primăriei


Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi continuă să investească, în acest mandat, sume extrem de importante pentru modernizarea şi extinderea unităţilor sanitare gălăţene, pe lista investiţiilor în sănătate, un domeniu subfinanţat de-a lungul timpului, aflându-se toate spitalele din reţeaua CJ.

Ultimul proiect care a primit votul consilierilor judeţeni, în şedinţa de la finele săptămânii trecute, vizează construcţia de la zero a unei clădiri la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Cuvioasă Parascheva”, în care va funcţiona un Laborator de microbiologie moleculară, o secţie „dermatologice şi infecţii transmise sexual” şi o secţie „boli infecţioase I”. Investiţia este estimată la peste trei milioane de euro (14.088.441 de lei cu TVA) şi va fi finanţată din bugetul propriu al Consiliului Judeţean.

„Este vorba practic despre un spital nou, o clădire nouă. Proiectul este intitulat „Laborator microbiologie moleculară pentru evaluarea imunologică şi virusologică a pacienţilor cu infecţii HIV şi pentru stabilirea diagnosticului molecular al altor infecţii virale cronice, infecţii bacteriene, cameră de sterilizare, arhivă, secţie dermatologice şi infecţii transmise sexual, secţie boli infecţioase I, amfiteatru, săli lucrări practice, cabinet didactic, vestiare”. Va fi o construcţie de aproape 3.000 de metri pătraţi. S-au aprobat indicatorii tehnico-economici, urmând ca, în cel mai scurt timp, să fie scoasă la licitaţie procedura de achiziţie pentru proiectare şi execuţie”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean.

Potrivit documentaţiei votate de aleşi, construcţia va avea demisol, parter şi va fi în formă de L, cu laturile mari de 57,25m x 40,30m şi laturile mici de 15,55m x 15,55m. „La demisol s-a prevăzut: Zonă Şcolarizare cu un amfiteatru, săli lucrări practice, cabinet medici, cabinet asistenţi, vestiare; Zonă Laboratoare cu cabinete specifice, magazie, depozit, vestiare; Zonă Tehnică cu centrală termică, centrală ventilaţie, alarmă, curenţi slabi; Zonă acces cu lift. La parter s-a prevăzut: Secţie medicală 1, Secţie medicală 2 cu saloane, cabinete tratament şi cabinet medici, oficii alimentare; Zonă întreţinere cu cameră lenjerii, materiale sanitare, deşeuri, ploscar etc”.

Într-un interviu acordat „Vieţii libere”, la începutul acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat investiţii de peste 60 de milioane de euro în sistemul sanitar, din fonduri europene şi bugetul propriu al CJ. CITEȘTE INTERVIUL - CLICK AICI

Investiții de peste 10,6 milioane de lei, în spitalele Primăriei

Compartimentul de primiri urgenţe de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" din Galaţi va fi reabilitat, extins, modernizat şi dotat, iar la Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" va fi construit Centrul memoriei, pentru depistarea, diagnosticul şi tratamentul tulburărilor cognitive. Sunt investiţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10,6 milioane de lei, în majoritate fonduri externe, pentru care aleşii locali şi-au dat votul.

Consilierii locali au aprobat studiile de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru două obiective de investiţii importante pentru sănătatea gălăţenilor.

Pentru sănătatea copiilor

Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea compartimentului de primiri urgenţe de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi implică o investiţie de 9.336.859 de lei, bani de la bugetul local şi din fonduri externe. Conform hotărârii aleşilor, intervenţiile vizează parterul corpului C - care are în prezent funcţiunea de compartiment primiri urgenţe - şi care va fi recompartimentat. Se vor reface în totalitate finisajele, se vor executa lucrări de termoizolare la interior, pentru a nu modifica faţada clădirii, şi vor fi înlocuite în totalitate elementele de tâmplărie.

În cadrul extinderii Unităţii de primiri urgenţe, se va realiza un corp cu subsol, parter şi etaj. La subsolul îngropat, pentru a corespunde normelor de siguranţă în exploatare a compartimentului de imagistică şi radiologie, vor fi camere pentru computerul tomograf, angiograf şi rezonanţă magnetică nucleară, dar şi spatii anexe şi vestiare. Parterul, care se va conecta la corpul C existent, va funcţiona ca un compartiment de primiri urgente unitar, prevăzut cu sală de aşteptare şi paturi rulante, iar la etaj vor fi spaţii pentru medici şi spaţii administrative. Finisajele vor fi specifice unităţilor spitaliceşti - vopsea lavabilă albă, antibacteriană şi tratată bactericid la pereţi - vor fi modernizate reţelele sanitare şi instalaţia de distribuţie a fluidelor medicale, vor fi reabilitate reţelele de apă şi canalizare şi va fi înlocuită în totalitate instalaţia electrică interioară, iar accesele în unitatea de primiri urgenţe se vor acoperi cu câte o copertină semitransparentă.

De asemenea, vor fi amenajate spaţii de aşteptare în aer liber şi jardiniere, se vor reface terasele, treptele de acces, rampele pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, trotuarele, aleile şi parcajele adiacente. Durata de realizare a investiţiei este de 24 de luni.

Centrul Memoriei

În cadrul PRO Memory - Dezvoltarea serviciilor de sănătate mentală în România şi Republica Moldova, finanţat prin Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova, ar putea fi construit un corp nou lângă pavilionul de Psihiatrie III al Spitalului de Psihiatrie "Elisabeta Doamna". Aici va funcţiona Centrul Memoriei, pentru depistarea, diagnosticul şi tratamentul tulburărilor cognitive. Faţă de un cabinet obişnuit, Centrul Memoriei va avea o echipă multidisciplinară, alcătuită din medici geriatri, psihiatri, psihologi, neurologi, care vor realiza o evaluare completă, cu stabilirea diagnosticului corect şi precoce al demenţelor, iar familiile bolnavilor vor fi consiliate şi sprijinite în îngrijirea acestora.

Centrul Memoriei permite diagnosticul diferențial al demenței de alte boli care pot fi tratate și care sunt potențial reversibile (depresie, hipotiroidie, hipovitaminoză B12 etc), Hotărârea Consiliului Local.

În clădire vor fi amenajate două cabinete medicale, o sală de aşteptare, grupuri sanitare şi un amfiteatru pentru activităţi educaţionale, toate dotate cu mobilier specific. În curte se vor realiza lucrări de sistematizare verticală şi se vor amenaja noi locuri de parcare.

Durata de realizare a investiţiei este de 12 luni, iar valoarea totală se ridică la 1.313.900 de lei, bani de la bugetul local şi din Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova.

Scopul final al acestor investiţii este desfăşurarea activităţilor medicale în condiţii optime, conform normelor actuale, raportat la numărul de bolnavi, Hotărârea Consiliului Local.

Citit 6567 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.