VOPSEA DE OUĂ cu zece E-uri, pe rafturile magazinelor

VOPSEA DE OUĂ cu zece E-uri, pe rafturile magazinelor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Chiar dacă aţi intrat în febra cumpărăturilor de Paşte, nu ignoraţi etichetele de pe produsele alimentare! Sfatul este valabil mai ales când vine vorba de vopsea de ouă. După ce au analizat etichetele a peste 50 de astfel de vopsele, specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că, de Paşte, ouăle se colorează în special cu aditivi alimentari.

Unele produse conţin chiar şi zece aditivi alimentari. După ce au analizat 53 de produse, specialiştii au descoperit 22 de aditivi alimentari şi coloranţi. Majoritatea vopselelor au, în medie, câte cinci astfel de substanţe. Cei mai utilizaţi aditivi alimentari folosiţi în vopseaua pentru ouă sunt acidul lactic şi azorubina, depistaţi în cazul a peste 60 la sută dintre produse. Albastrul briliant a fost găsit în cazul a 27 de produse, adică în aproape 51 la sută din total. Iar acidul citric şi tartrazina sunt E-uri găsite în 40 la sută dintre vopsele.

Tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos dintre coloranţi, spun medicii nutriţionişti. "Tartrazina are efect carcinogen. Consumată, să spunem, timp de o săptămână, din ouăle vopsite, poate da reacţii de la cele mai simple alergii, până la reacţii care necesită control medical. Vărsături, constipaţie, stare generală proastă, în special de natură digestivă, toate acestea pot fi cauzate de consumul excesiv de ouă colorate cu substanţe de sinteză", a explicat nutriţionistul Lygia Alexandrescu, potrivit Digi 24.

Atenţie sporită în cazul copiilor

Periculoşi, mai ales în cazul copiilor, sunt însă şi aditivii care colorează ouăle în roşu şi albastru, adică azorubina şi albastrul briliant. Medicii merg şi ei pe principiul bătrânesc: ce-i mult, strică. Adică nu mai mult de două ouă pe zi şi să ne spălăm bine pe mâini după ce curăţăm ouăle. De asemenea, este recomandat să alegem vopseaua cu cele mai puţine E-uri. Pentru asta, însă, trebuie citite cu atenţie etichetele. "Discutăm de un ou care are între trei şi cinci aditivi şi mai luăm un cozonac cu cinci aditivi, mai luăm un suc cu 16 aditivi... Toate acestea se cumulează, până la urmă, în organism.

Este bine de ştiut că există şi reţete naturale de vopsire a ouălor, cum ar fi foile de ceapă roşie şi foile de ceapă normală sau sfecla roşie. În cazul în care oul este vopsit natural, culoarea nu se ia pe mâini.

Anul trecut, românii au cumpărat, de Paşte, în jur de 150 de milioane de ouă.

Citit 2723 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.