Imunoglobulina NU a ajuns la pacienţi nici după două săptămâni

Imunoglobulina NU a ajuns la pacienţi nici după două săptămâni
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bolnavii cu imunodeficienţă primară nu au primit nici până acum dozele de imunoglobulină care le sunt indispensabile pentru a supravieţui. Pentru obţinerea acestor doze, Ministerul Sănătăţii a declanşat Mecanismul internaţional de protecţie civilă, astfel încât statele Uniunii Europene să ne poată ajuta cu aceste medicamente.

A trecut aproape o lună şi jumătate de când România a declanşat acest mecanism. În prezent, ca urmare a acestui demers, există în ţară o parte din cele 10.000 de doze care trebuiau să ajungă din Austria. Mai exact, 3.850 de doze sunt de jumătate de lună în depozitul Unifarm, distribuitorul de medicamente al Ministerul Sănătăţii. În timp ce dozele zac într-un depozit, vieţile a mii de bolnavi din România sunt puse în pericol, iar Ministerul Sănătăţii pare total depăşit de situaţie. Semnalul de alarmă a fost tras de asociaţiile de pacienţi, potrivit Hotnews.

"Există un departament în cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă cu acest aspect. Nu mi s-a adus la cunoştinţă faptul că nu ar fi fost distribuite, dar am primit şi eu informaţia azi de dimineaţă (luni - n.r.) şi am trimis pe cineva să vedem exact care este situaţia, pentru că ar mai trebui să intre şi alte doze, avem un grafic de livrări. Dacă există în depozit doze se vor distribui imediat, pentru că le-am adus pentru pacienţi", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

În afară de dozele de imunoglobulină aduse prin Mecanismul internaţional de protecţie civilă, autorităţile române vor cumpăra imunoglobulina necesară pacienţilor până la sfârşitul anului prin proceduri de achiziţie directă. Banii vor proveni de la bugetul de stat, bugetul Unifarm fiind suplimentat în acest sens.

Ce este imunoglobulina

Imunoglobulinele (denumite şi gamaglobuline sau globuline imune serice) sunt substanţe obţinute din plasmă sanguină umană, explică, pentru Libertatea, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", din Capitală. În România, ar fi nevoie de 5.000 de flacoane lunar, dar distribuitorii abia dacă reuşesc să asigure un număr de 2.000 de doze.

Citit 1106 ori Ultima modificare Luni, 16 Aprilie 2018 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.