Ce trebuie să faci dacă te muşcă o căpuşă

Ce trebuie să faci dacă te muşcă o căpuşă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Încălzirea vremii din ultimele săptămâni a dus la apariţia inevitabilă a muşcăturilor de căpuşe. În plin sezon al acestor insecte, medicii vă sfătuiesc să respectaţi o serie de reguli pentru a evita muşcăturile. Totuşi, în cazul în care aţi observat o căpuşă înfiptă în piele, este important să nu încercaţi să o smulgeţi, ci să mergeţi la un cabinet medical unde insecta poate fi extrasă în condiţii de siguranţă.

Cel mai adesea, oamenii sunt muşcaţi de căpuşe atunci când se plimbă prin parc sau se află la iarbă verde. Astfel, dacă vă hotărâţi să petreceţi o duminică în aer liber, nu vă aşezaţi direct pe iarbă. Preferabil, dacă afară nu este foarte cald, purtaţi haine cu mâneci lungi şi deschise la culoare, pentru a observa mai uşor eventualele căpuşe. Încercaţi să băgaţi pantalonii în şosete pentru a împiedica pătrunderea căpuşelor pe sub haine. De asemenea, purtaţi încălţăminte adecvată şi nu papuci. Folosiţi spray-uri protectoare, ce se aplică pe piele, împotriva insectelor. Astfel de produse se găsesc în farmacii.
Muşcătura de căpuşă este periculoasă deoarece aceasta poate transmite la om boli periculoase, precum meningoencefalita sau boala Lyme. Microbii responsabili de apariţia acestor afecţiuni se găsesc în saliva unora dintre căpuşe. Atunci când vedeţi că aţi fost muşcat şi încercaţi să smulgeţi insecta, capul acesteia se poate desprinde de restul corpului şi rămâne înfipt în piele. În acel moment, de regulă, toxinele şi microbii care se află în salivă pot ajunge în sângele persoanei muşcate, ducând la îmbolnăvire. Astfel, după ce aţi ieşit în aer liber, trebuie să vă examinaţi pielea pentru a depista din timp eventualele căpuşe, mai ales că muşcătura lor nu este dureroasă.
Un alt sfat util este să evitaţi ieşitul la iarbă verde pe păşuni sau în locuri neamenajate în acest sens.

Ce este boala Lyme

Boala Lyme se mai numeşte şi borelioza Lyme şi este cauzată de o bacterie transmisă prin muşcătura de căpuşă. Căpuşele se infectează hrănindu-se cu insecte care au sângele infectat de bacterie. Afecţiunea se întâlneşte cel mai des în Europa, în America de Nord şi în Asia. Simptomele tipice includ febra, durerile de cap, oboseala şi o erupţie caracteristică pe piele. Această pată apare la aproximativ 60-80 la sută dintre persoanele infectate, pornind din zona muşcăturii. Erupţia apare în decurs de trei până la 30 de zile de la muşcătură, iar o particularitate a acestei pete este că se răspândeşte în decurs de câteva zile.

Citit 7976 ori Ultima modificare Joi, 26 Aprilie 2018 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.