Îmbolnăvirile din spitale ar putea fi reduse

Îmbolnăvirile din spitale ar putea fi reduse
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Igiena corectă a mâinilor poate duce la scăderea infecţiilor nosocomiale cu 50 la sută, iar prin măsuri simple şi la îndemâna tuturor, sepsisul (răspunsul inflamator al organismului atunci când se confruntă cu o infecţie bacteriană generalizată - n.r.) poate fi prevenit şi milioane de vieţi pot fi salvate în fiecare an, au arătat medici ai celei mai mari Maternităţii din zona Moldovei, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi, în contextul Zilei Internaţionale a Igienei Mâinilor.

Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi a organizat, săptămâna trecută, o conferinţă cu tema „Sepsisul şi modalităţile de prevenire a acestuia”, pentru a marca, astfel, evenimentul care se sărbătoreşte anual pe 5 mai, anunţă Agerpres. Cu acest prilej, directorul medical al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi, Bogdan Doroftei, a arătat că, prin măsuri simple şi la îndemâna tuturor, sepsisul poate fi prevenit şi milioane de vieţi pot fi salvate în fiecare an, subliniind că igiena corectă a mâinilor poate duce la scăderea infecţiilor cu 50 la sută.
Totodată, Bogdan Doroftei a menţionat că incidenţa infecţiilor nosocomiale este una redusă în Spitalul "Cuza Vodă" din Iaşi, sub media pe ţară şi sub cea europeană. „Asta şi datorită măsurilor eficiente implementate la nivelul acestui spital. Avem un control permanent, consecvent, continuu, şi monitorizarea germenilor care pot să dea infecţii nosocomiale, precum şi rezistenţa la antibiotice. Avem întâlniri săptămânale pe această temă, organizăm controale încrucişate pentru a asigura în permanenţă că nu vom fi surprinşi în niciun fel de o astfel de infecţie. Potrivit OMS, una din 10 femei poate să aibă un sfârşit letal în urma infecţiei transmise în primul rând prin intermediul mâinilor incorect decontaminate. Din această cauză am organizat un seminar pentru a prezenta tuturor importanţa unui astfel de act medical”, a declarat Doroftei.
Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), infecţiile afectează, în fiecare an, 30 milioane de persoane la nivel mondial, dintre care aproximativ trei milioane de nou-născuţi. Infecţiile ucid 500.000 de nou-născuţi şi produc unul din zece decese materne.

Citit 1576 ori Ultima modificare Luni, 07 Mai 2018 22:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.