În plină epidemie naţională, autorităţile anunţă o campanie de VACCINARE împotriva rujeolei

În plină epidemie naţională, autorităţile anunţă o campanie de VACCINARE împotriva rujeolei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, cel mai probabil, de 1 Iunie, Ziua Copilului, va demara o campanie de vaccinare împotriva rujeolei. Această campanie vine în contextul izbucnirii unei epidemii pe teritoriul României care a dus la decesul a 52 de copii.

"Proiectul meu de suflet din acest moment este demararea unei campanii de vaccinare door to door (din uşă în uşă - n.r.) în zonele unde imunizarea este la un nivel scăzut şi unde avem focare de rujeolă. Am făcut un atelier de lucru la Slănic Moldova, împreună cu UNICEF şi am stabilit nişte reguli pe care le voi pune într-un ordin de ministru, până apare legea vaccinării, pentru că avem deja 52 de morţi în urma îmbolnăvirii de rujeolă. Deci, nu mai putem aştepta. Aşadar, am luat această decizie, va urma un ordin de ministru şi, probabil, vom lansa campania la începutul lunii iunie", a spus Sorina Pintea, pentru Agerpres.

Boală infecţioasă contagioasă

Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă foarte contagioasă. Deseori, această afecţiune duce la complicaţii care pot afecta aproape orice organ. Vaccinarea este importantă, deoarece doar astfel îţi poţi proteja copilul împotriva rujeolei, atrage atenţia Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, instituţie care recomandă o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor de pojar.

Simptomele pojarului apar, de obicei, la 10-12 zile de la contactul cu virusul şi la început pot fi confundate cu o răceală obişnuită: secreţii nazale, tuse şi febră mică. Pe măsură ce boala progresează şi, în special, între a treia şi a şaptea zi de la debut, temperatura creşte până la 39-41 de grade Celsius, pe corp apare o erupţie caracteristică reprezentată de pete roşii, care persistă de la patru la şapte zile. În funcţie de organul afectat, pot apărea complicaţii precum encefalita, pneumonia sau infecţii ale urechii. Pot apărea, de asemenea, diareea severă şi deshidratarea. Orbirea poate fi unul dintre sechelele rujeolei. 30 la sută dintre cazurile de rujeolă dezvoltă complicaţii, iar una din patru persoane care face boala are nevoie de internare în spital.

"Pojarul este o boală gravă şi doar vaccinarea îţi protejează copilul împotriva ei şi a complicaţiilor sale. Odată ce boala s-a declanşat, pot fi tratate numai simptomele. Vaccinul protejează şi elimină riscul de a face forme severe ale bolii. Mai exact, două doze de vaccin antirujeolic te protejează aproape în proporţie de 100 la sută împotriva bolii şi a complicaţiilor sale. Vaccinul ROR îl protejează pe copilul tău de trei boli: rujeolă, oreion şi rubeolă", se precizează într-un material al DSP Galaţi.

Citit 2417 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Mai 2018 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.