Cancerul de col uterin omoară 2.000 de femei în fiecare an

Cancerul de col uterin omoară 2.000 de femei în fiecare an
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

2.000 de românce îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza cancerului de col uterin. Avertismentul vine din partea preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

"Există o corelaţie statistică de sută la sută între cazurile de cancer de col uterin şi infecţiile cu virusul papiloma. S-a demonstrat că toate aceste cazuri de cancer sunt produse de infecţiile cu virusul papiloma. În plus, o serie de alte cancere cu alte localizări se asociază cu acelaşi tip de infecţie, virusul papiloma", a afirmat microbiologul.
El a amintit că, în acest moment, există un vaccin foarte eficient împotriva acestui tip de cancer. "În ţările în care acest program s-a introdus, în urmă cu zece ani, s-au înregistrat scăderi semnificative ale cazurilor cu infecţii şi a incidenţelor leziunilor precanceroase produse de aceste infecţii. Exemplele pe care le pot da sunt Australia şi Danemarca, unde problema este aproape eradicată. Ar trebui să constituie un element de încredere pentru administraţia din Sănătate, pentru profesionişti, dar şi pentru populaţia largă", a spus Rafila.

Campania din urmă cu un deceniu, un eşec

Medicul a explicat de ce a eşuat campania de vaccinare împotriva HPV începută în 2008. "A fost o campanie total nepregătită, fără informarea profesioniştilor, fără informarea pentru public şi, practic, vaccinul a apărut fără ca lumea să ştie despre ce este vorba. Cred că trebuie să ne concentrăm ca să putem oferi răspuns tuturor întrebărilor populaţiei, să pregătim medicii de familie şi, împreună cu alţi specialişti, să putem face o echipă multidisciplinară, care să ofere răspunsuri la întrebările care ar putea să apară cu privire la vaccinare". Specialistul a subliniat și că, la nivel global, s-au vaccinat zeci de milioane de fete, marea majoritate dintre ele ajungând la vârsta maturităţii fără a avea cancer de col uterin. "Probabil că este unul dintre vaccinurile cele mai sigure şi cu efecte remarcabile în ceea ce priveşte protecţia împotriva unei infecţii, iar acum mă refer la infecţia virusului papiloma", a concluzionat spus Rafila.

Citit 1561 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Mai 2018 23:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.