PERICOL în sezonul cald. ATENȚIE la ambrozie, buruiana care provoacă alergii severe!

PERICOL în sezonul cald. ATENȚIE la ambrozie, buruiana care provoacă alergii severe!
Iarba pârloagelor este considerată drept o plantă foarte alegenică
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ambrozia este o buruiană aparent inofensivă, dar care le poate cauza probleme serioase de sănătate persoanelor alergice. Numită şi iarba pârloagelor, ambrozia apare mai ales vara. Cum însă anul acesta temperaturile au fost mai ridicate faţă de normal, planta a crescut încă din luna mai.

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute. Ca urmare a modului în care se răspândeşte şi se înmulţeşte, această buruiană este considerată o plată invadatoare. Deja unii cititori ne-au semnalat prezenţa ambroziei pe strada Al. I. Cuza, pe Dogăriei şi pe Vadul Cărăbuş.

Risc de alergii, până la sfârşitul lui septembrie

Pe lângă faptul că poate provoca pagube importante în culturile agricole, ambrozia are efecte negative asupra sănătăţii umane, prin producerea de alergii. "Alergiile provocate de această plantă apar cu precădere în lunile august şi septembrie, după polenizare. Polenul afectează sănătatea populaţiei prin producerea de rino-conjunctivite (înroşirea şi “curgerea” ochilor, alături de secreţii nazale - n.r.), astm bronşic, foarte rar dermatită de contact, urticarie. Este cunoscut faptul că zece-15 la sută din populaţie are predispoziţie alergică, iar un sfert dintre cei afectaţi vor suferi din cauza astmului sever", au precizat specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Prevenirea răspândirii acestei plante presupune, în primul rând, identificarea ei, depistarea timpurie şi distrugerea cât mai rapidă. Oricine poate ajuta la împiedicarea răspândirii ambroziei prin dezrădăcinarea şi distrugerea acesteia, înainte de a produce polen şi seminţe. În cazul în care întâmpinaţi simptomele enumerate, trebuie să mergeţi la medicul de familie sau la camera de gardă a unui spital.

Potrivit DSP Galaţi, medicii de familie gălăţeni nu au raportat, până acum, astfel de alergii în judeţul nostru.

Citit 21958 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Mai 2018 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.