Frunzele de căpşun pot acţiona împotriva reumatismului

Frunzele de căpşun pot acţiona împotriva reumatismului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pigmentul conţinut în fructe ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare, iar frunzele pot fi folosite ca tratament împotriva reumatismului, gingivitei şi arsurilor solare. Iată câteva dintre beneficiile frunzelor de căpşun.

Căpşunile sunt printre cele mai gustoase şi mai pline de vitamine fructe ale primăverii, însă totodată au şi un potenţial alergen foarte mare (din cauza seminţelor), astfel încât sunt contraindicate copiilor sub trei ani şi persoanelor care se ştiu alergice. Fructele sunt o sursă important de vitamina C, potasiu, acid folic şi magneziu. Flavonoidele din căpşuni protejează inima şi vasele de sânge, contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a îmbătrânirii. În plus, par să aibă un rol în prevenirea cancerului.

Beneficiile frunzelor de căpşun

Alături de fructe, de la căpşun se mai folosesc frunzele şi rădăcinile, din care se pot prepara diverse infuzii cu efecte diuretice şi antiinflamatorii. De reţinut că frunzele se recoltează după ce se culeg fructele, după care se usucă şi se păstrează în saci de hârtie. O altă metodă de păstrare este râşnirea fină, după uscare, şi depozitarea într-un borcan de sticlă închis ermetic şi ţinut la întuneric, pentru a nu-şi pierde proprietăţile.
Consumul de infuzie de frunze de căpşun este recomandat în caz de reumatism, gută, astenie, parazitoze intestinale, constipaţie, hemoroizi sau hipertensiune arterială. Totodată, compresele cu infuzie din frunze, ca şi decocturile din rădăcină de căpşun sunt eficiente în tratamentul herpesului. O infuzie se prepară dintr-o lingură de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Se acoperă şi lasă timp de cinci minute la infuzat după care se bea. Cantitatea indicată este de două căni pe zi.
Ceaiul are proprietăţi dezinfectante. Ca tonic digestiv, frunzele pot fi utilizate două linguriţe dizolvate în puţină apă, băute dimineaţa, pe stomacul gol. Gargara cu infuzie de frunze de căpşun combate tusea şi ajută expectoraţia. În plus, prin efectul antiinflamator puternic protejează articulaţiile de efectul degenerativ. Ceaiul din frunze de căpşun are proprietăţi dezinfectante şi este recomandat şi în bolile de rinichi sau ficat. Din 20 de grame de frunze la un litru de apă se poate prepara un decoct din care se pot bea trei-patru căni pe zi.

Citit 3157 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iunie 2018 01:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.