Rădăcina de cicoare scade colesterolul

Rădăcina de cicoare scade colesterolul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Infuziile sau decocturile de rădăcină de cicoare reprezintă o excelentă băutură, care purifică ficatul şi splina, fiind utile şi în tratamentul instituit imediat după icter. Două căni pe zi s-au dovedit eficiente în aceste afecţiuni.
De asemenea, studii mai recente au demonstrat şi o scădere semnificativă a colesterolului din sânge. Această acţiune sugerează că, în cazul în care se consumă mâncare prăjită şi grăsimi, o cană sau două de decoct de rădăcină de cicoare protejează arterele, potrivit "Ghidului plantelor medicinale şi aromatice", elaborat de dr. Ovidiu Bojor.

Combate aciditatea gastrică

Potrivit aceleiaşi surse, mai multe cercetări realizate timp de mai mulţi ani de cercetătorii egipteni arată eficienţa acestei plante în tratamentul tahicardiilor. O altă acţiune a infuziilor şi decocturilor este aceea de neutralizare a acidităţii gastrice. Tot cercetările recente arată că, atât decocturile de rădăcină de cicoare, cât şi andivele - din Cichorium endivia - de cultură acţionează favorabil în litiaza biliară.
Uleiul esenţial şi rezina - răşina - din această plantă, pe lângă proprietăţile diuretice şi laxative, au o uşoară acţiune hipoglicemiantă şi antitiroidiană, în cazul hipertiroidiei. Datorită substanţelor amare, a inulinei şi a colinei, atât rădăcinile, cât şi părţile aeriene ale plantei sunt utile în uşurarea digestiei şi în favorizarea evacuării bilei.

Cum se prepară

Din 12 linguriţe de rădăcină sfărâmată la o cană cu apă se prepară un decoct scurt - zece minute, din care se beau două-trei căni pe zi. Din părţile aeriene ale plantei, cât şi din rădăcini, din două linguriţe la o cană cu apă, se prepară o infuzie. Se beau două căni pe zi. Este important de știut că, spre deosebire de alte plante medicinale, cicoarea nu are contraindicaţii, ne asigură dr. Ovidiu Bojor, în lucrarea amintită.
De la specia apropiată, de cultură - Cichorium endivia - de la care se consumă frunzele cărnoase, pe lângă proprietăţile alimentare există şi unele medicinale. Astfel, aceasta stimulează pofta de mâncare, sunt diuretice, uşor laxative, stimulează secreţia biliară sunt mineralizante şi vermifuge.

Citit 3889 ori Ultima modificare Duminică, 03 Iunie 2018 17:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.