Protecţia solară reduce producţia de vitamina D a organismului

Protecţia solară reduce producţia de vitamina D a organismului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vitamina D poate fi dobândită prin lumina soarelui sau prin regim alimentar. Lipsa ei din organism provoacă rahitism, carii severe, osteomalacie sau osteoporoză senilă. Deşi oferă protecţie împotriva razelor ultraviolete, cremele de plajă duc şi la scăderea cantităţii de vitamina D secretată de organism.

Numită şi "vitamina soarelui", această substanţă stă "ascunsă" în organismul nostru şi se "activează" în momentul în care stăm la plajă. Şi asta pentru că razele ultraviolete acţionează asupra uleiurilor din piele pentru a produce vitamina, care este, apoi, absorbită în organism. Dacă însă ne dăm cu cremă de protecţie şi apoi ne expunem la soare, este bine să ştim că aceasta blochează razele ultraviolete de care organismul are nevoie pentru a produce vitamina D. Dacă îi lăsăm pe copii să stea la soare timp de zece minute înainte de a le aplica crema de protecţie, acest lucru le va spori cantitatea de vitamina D, fără ca pielea lor să fie în pericol. Fireşte, este important ca acele zece minute să nu fie în intervalul orar 10,00-16,00.

30 de ceşti de suc sau zece minute de plajă

Este nevoie de de 30 de ceşti de suc de portocale sau de 1,7 kilograme de somon proaspăt pentru a obţine cantitatea de vitamina D pe care ne-o furnizează zece minute de expunere la soare. Copiii şi adolescenţii care nu beau zilnic cel puţin 500 de mililitri de lapte ar trebui să obţină mai multă vitamina D prin alimente sau prin suplimente. Femeile gravide care nu au suficientă vitamina D sunt mai predispuse să nască prin cezariană, iar persoanele supraponderale ar putea să aibă un deficit pentru că stratul de grăsime absoarbe vitamina şi o face indisponibilă pentru organism. După ce ne bronzăm, producţia de vitamina D din organism se opreşte. Potrivit lui Earl Mendell, în lucrarea "Noua biblie a vitaminelor", odată cu înaintarea în vârstă, sinteza de vitamina D din piele se reduce. Din fericire, există surse naturale din care o putem lua, din  alimente precum: uleiurile din ficat de peşte, sardine, hering, somon, ton, lapte şi produse lactate. Atunci când este luată pe care orală, vitamina D este absorbită, împreună cu grăsimile, prin pereţii intestinali.

Ce riscăm în lipsa vitaminei D

Această vitamină întăreşte imunitatea organismului, menţine acelaşi nivel al serotoninei în creier (hormon care reglează starea de stres), tratează diabetul zaharat şi îmbunătăţeşte funcţiile cognitive, mai ales pentru persoanele în vârstă. Lipsa de vitamină D în organism poate determina apariţia rahitismului, a cariilor, a osteoporozei, dar creşte şi riscul de boli autoimune cum ar fi diabetul de tip I, scleroza multiplă, artrita reumatoidă, bolile cardiace, accidentul vascular cerebral sau demenţa.

Citit 2893 ori Ultima modificare Luni, 18 Iunie 2018 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.