Hipertiroidismul, responsabil pentru apariţia palpitaţiilor

Hipertiroidismul, responsabil pentru apariţia palpitaţiilor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

De cele mai multe ori, palpitaţiile nu sunt un motiv serios de îngrijorare. Cunoaşterea motivelor pentru care inima o ia la galop ajută însă la luarea celor mai bune decizii, în caz de urgenţă medicală.

Stresul şi anxietatea sunt factori care pot determina apariţia palpitaţiilor, acele bătăi ale inimii pe care le percepem ca fiind anormale. Emoţiile puternice cresc nivelul hormonal, pregătind corpul să facă faţă provocării, chiar dacă nu suntem în pericol. Atacurile de panică sunt frici intense care ţin doar câteva minute. Semnele includ creşterea ritmului cardiac, transpiraţii, frisoane, dificultăţi de respiraţie şi dureri în piept. Un atac de panică se simte cam la fel ca un atac de cord. Dacă nu sunteţi siguri despre ce este vorba, cel mai bine este să vă adresaţi medicului, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Exerciţiile fizice sunt utile pentru a avea o stare de sănătate cât mai bună. Un sprint sau o pedalare pe bicicleta de cameră măresc în mod firesc şi numărul de bătăi pe minut ale inimii. Sportul ajută inima să pompeze mai mult sânge în muşchi. Dacă apar palpitaţiile, poate fi din pricina faptului că nu aţi mai făcut sport de multă vreme şi v-aţi ieşit din ritm.

Cafeina creşte ritmul cardiac

În cazul în care sesizaţi bătăi neregulate ale inimii imediat după cafeaua de dimineaţă, acesta poate fi din pricina cafeinei prezente atât în cafea, cât şi în sucurile şi băuturile energizante, dar şi în ceai sau ciocolată. Unele studii au demonstrat că substanţa numită cafeină nu provoacă palpitaţii în cazul persoanelor fără probleme cardiace. Alcoolul în exces, precum şi nicotina - substanţă chimică care se găseşte în ţigări - pot fi responsabile de apariţia palpitaţiilor. Bătăile neregulate ale inimii pot fi, de asemenea, un simptom al sevrajului intervenit în urma lipsei de nicotină, dar ar trebui să treacă la trei-patru săptămâni după ce v-aţi lăsat de fumat pentru ca un astfel de efect să se facă resimţit.

Palpitaţiile pot fi semn de anemie

Schimbările hormonale pot fi de asemenea motiv de apariţie al palpitaţiilor. Astfel, femeile aflate la perioada menstruaţiei, cele însărcinate, cele care se apropie de menopauză sau cele care sunt la menopauză se pot confrunta cu neregularităţi ale ritmului cardiac. În aceste situaţii, bătăile mai dese sunt temporare şi nu pot fi un motiv de îngrijorare. La femeile însărcinate, palpitaţiile mai pot fi semnului faptului că sunt anemice, nu au suficiente celule roşii care să ducă oxigenul în tot organismul. Atunci când suntem bolnavi şi avem febră, organismul consumă mai multă energie decât de obicei. Această situaţie poate determina apariţia palpitaţiilor. De regulă, temperatura peste 38 de grade Celsius afectează şi ritmul cardiac. Unele medicamente, prescrise sau fără prescripţie, pot avea ca efect secundar palpitaţiile. Este vorba despre antibiotice, medicamente pentru infecţiile cu fungi, antipsihotice, inhalatoare pentru astm, medicamente pentru răceală, pentru dietă, pentru tensiunea arterială sau pentru afecţiunile tiroidei.

Când trebuie să ne adresăm medicului

Glicemia scăzută care se instalează mai ales atunci când sărim peste mese poate fi un alt motiv al palpitaţiilor. Atunci când nivelul zahărului în sânge scade, organismul eliberează mai mulţi hormoni de stres precum adrenalina pentru a se pregăti de situaţia de urgenţă creată. Adrenalina creşte bătăile inimii. Tiroida hiperactivă – hipertiroidismul – este situaţia în care tiroida produce prea mulţi hormoni tiroidieni. Această situaţie duce la înteţirea ritmului cardiac, ca şi situaţia în care luăm prea mulţi hormoni tiroidieni pentru o tiroidă inactivă. Dacă sunteţi sănătos, cel mai probabil nu este cazul să vă faceţi probleme pentru palpitaţiile care apar din când în când şi care durează doar câteva secunde. Însă, în cazul în care apar durerile în piept, respiraţii scurte, oboseală şi stări de leşin trebuie mers de urgenţă la medic.

Citit 3138 ori Ultima modificare Luni, 02 Iulie 2018 20:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.