Subprogram dedicat copiilor cu diabet de tip 1

Subprogram dedicat copiilor cu diabet de tip 1
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Programul naţional de diabet zaharat se va reorganiza în două subprograme distincte, unul destinat adulţilor cu diabet zaharat, iar altul destinat copiilor cu diabet zaharat tip 1. În prezent, în judeţul Galaţi, se află sub tratament aproape 100 de copii cu acest tip de diabet.

Prin noile prevederi, afirmă autorităţile, este asigurat cadrul legislativ pentru acordarea, în cadrul acestui program, a dispozitivelor medicale moderne necesare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu diabet insulino-dependent: dispozitive pentru monitorizarea glicemică continuă şi pompe cu insulină integrat cu dispozitive de monitorizare glicemică continuă. "Practic, toţi copiii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei, precum şi la pompe de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare. Problematica copiilor cu diabet zaharat este una complexă. Noile măsuri pe care le luăm prin această modificare legislativă asigură limitarea evoluţiei bolii şi apariţiei complicaţiilor specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat, precum şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii copiilor cu diabet zaharat tip 1", a declarat ministrul Sorina Pintea, conform unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS).
Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi ai Federaţiei Asociaţiilor Pacienţilor Diabetici pentru a identifica posibilităţile de finanţare a unor noi servicii medicale destinate copiilor diagnosticaţi cu diabet, în cadrul Programului naţional de diabet.

Tot mai multe cazuri nou-diagnosticate

Un subprogram naţional dedicat copiilor cu această formă de diabet ere necesar de cel puţin un deceniu, având în vedere creşterea incidenţei diabetului de tip 1. Înainte de Revoluţie, spre exemplu, medicii din judeţul Galaţi depistau, anual, între două şi patru noi cazuri de diabet de tip I la copii. În ultimii ani, din motive care specialiştilor încă le scapă, numărul de copii diagnosticaţi cu diabet insulino-dependent a crescut şi de patru-cinci ori faţă de acum două, trei decenii. Marea problemă, în cazul acestor pacienţi, este stabilirea unui regim alimentar care să le permită să ţină boala sub control şi să ducă o viaţă cât de cât normală, atrage atenţia prof. dr. Aurel Nechita. În luna martie a acestui an, 94 de copii cu diabet de tip 1 se aflau sub observaţia medicilor gălăţeni.

Citit 1509 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Iulie 2018 20:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.