Servicii stomatologice gratuite

Servicii stomatologice gratuite
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Conform legislaţiei în vigoare, copiii şi beneficiarii legilor speciale, veteranii sau revoluţionarii au parte de gratuitate la tratamentele stomatologice. Celelalte categorii de asiguraţi suportă 40 la sută din valoarea unor tratamente medicale stomatologice. În prezent, 89 de furnizori de servicii stomatologice, însumând 95 de medici dentişti, se află în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi.

Noul contract-cadru valabil pentru anul în curs a intrat în vigoare în luna aprilie. Potrivit contractului, pentru persoanele asigurate, pachetul de servicii medicale de bază cuprinde, la medicina dentară, ceva mai multe servicii decât pentru cei neasiguraţi. În ordin se regăsesc lista cu serviciile dentare și tarifele acestora, pentru care există trei posibilităţi de decontare de către casă: decontarea pentru copii, respectiv acoperirea integrală a tarifelor (adică nu se mai plătește nimic - n.r.); decontarea pentru adulţi, care poate însemna fie acoperirea integrală a tarifelor, fie reducerea cu 60 la sută a acestora; un al treilea tip de decontare, pentru beneficiarii unor legi speciale, unde acoperirea este, de asemenea, integrală. Conform legislaţiei, adulţii pot merge la consultaţie gratuită o dată pe an, iar copiii, de două ori. Concret, pentru decontarea integrală sau de 60 la sută din tarif sunt prevăzute următoarele acte terapeutice: tratamentul cariei simple, obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei, pansamentele calmante, extracţia dinţilor cu anestezie, diverse proteze, aparate și dispozitive utilizate în tratamentul malformaţiilor congenitale, reparaţii și reconstrucţii.

Servicii importante pentru neasiguraţi

Pachetul de servicii medicale pentru cei neasiguraţi în sistemul public de sănătate e ceva mai subţire, dar sunt prevăzute câteva servicii dentare la stat foarte importante, cu gratuitate. Mai exact, este vorba despre: pansamente calmante sau drenaj endodontic, tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparaţia și rebazarea protezelor și reparaţiile aparatelor ortodontice. Totuşi, aceste persoane vor suporta integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate - radiografii dentare şi tratamentul prescris după intervenţia stomatologică propriu-zisă.

Fondurile sunt utile, dar insuficiente

Pentru ca asiguraţii să poată beneficia de facilităţile prevăzute de lege, medicul dentist care oferă aceste servicii stomatologice trebuie să se afle în relaţie contractuală cu CJAS Galaţi şi să mai aibă fonduri disponibile în momentul prezentării asiguraţilor la cabinet, sume care sunt alocate în funcţie de gradul profesional al medicului dentist şi de mediul urban/rural unde îşi are sediul cabinetul. Problema este că sumele pe care dentiştii aflaţi în relaţie contractuală cu CJAS Galaţi le au la dispoziţie lunar nu ajung decât pentru tratamentul câtorva pacienţi. Cu alte cuvinte, fondurile sunt epuizate încă din primele zile ale lunii, ceea ce conduce la apariţia de liste de programări. Lista completă cu medicii care au încheiat contracte cu CJAS Galaţi poate fi consultată pe site-ul instituţiei, unde, de asemenea, se poate verifica şi bugetul disponibil pentru fiecare stomatolog.

Românii nu prea au motive de zâmbit, nici când vine vorba de sănătatea dentară

În special din cauza faptului că nu se spală pe dinţi sau pentru că nu o fac în mod corect, trei din zece români au ajung în situaţia de a nu mai avea niciun dinte în gură. Ajunşi în situaţie limită, cei mai mulţi dintre conaţionali merg la stomatolog în momentul în care nu mai suportă durerea, iar dinţii rămaşi nu mai pot fi salvaţi. Studiile arată şi că şapte din zece compatrioţi şi-au pierdut măcar un dinte. Moştenirea genetică, fumatul şi alimentaţia bogată în carbohidraţi sunt alţi factori care contribuie la carierea dinţilor. Ideal, spun medicii dentişti, ar fi să ne spălăm pe dinţi după fiecare masă, însă este obligatoriu ca măcar dimineaţa şi seara, înainte de culcare, să deprindem acest obicei. Mai mult, persoanele care ştiu că au dantură sensibilă trebuie neapărat să folosească o pastă de dinţi cu fluor.

Citit 5913 ori Ultima modificare Luni, 16 Iulie 2018 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.