Alimente şi ceaiuri pentru combaterea hipertiroidismului

Alimente şi ceaiuri pentru combaterea hipertiroidismului
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O tiroidă hiperactivă duce la exces de hormoni tiroidieni, afecţiune medicală cunoscută sub numele de hipertiroidism. Aceasta înseamnă că toate sistemele corpului sunt suprasocilitate. Guşa, transpiraţiile abundente, tremuratul, anxietatea, insomnia, balonările, ochii roşii, ieşiţi din orbite sunt doar câteva dintre simptomele hipertiroidismului.

Hipertiroidismul le afectează mai ales pe femeile cu vârste între 25 şi 50 de ani, dar boala poate apărea şi la bărbaţi. Afecţiunea suprasolicită inima, prin accelerarea metabolismului, iar, pe termen lung, creşte riscul de insuficienţă cardiacă. La femei, hipertiroidismul duce la tulburări ale menstruaţiei şi este asociat cu infertilitatea.

Diagnosticul este pus în urma unui test de sânge care măsoară nivelul de hormon stimulator tiroidian în sânge - TSH. În hipertiroidism, aceste niveluri sunt mai scăzute decât în mod normal, ca urmare a faptului că organismul încearcă reducerea ritmului cu care glanda tiroidă produce hormonul T4.

Hiperactivitatea glandei tiroide este produsă cel mai frecvent de boala Graves, ai cărei factori declanşatori nu sunt cunoscuţi. De vină ar putea fi stresul şi ereditatea. Se consideră că boala este autoimună, adică sistemul imunitar atacă glanda tiroidă. Pe lângă tratamentul medicamentos prescris de medic, alimentaţia poate furniza o îngrijire suplimentară. Vorbiţi însă cu medicul curant înainte, este sfatul dr. Marilyn Glenville, în volumul "Cartea sănătăţii femeii".

Măsuri naturiste

Sunt recomandate în special alimente care inhibă în mod natural funcţionarea tiroidei, adică legume crucifere crude, precum varza, ridichile şi conopida. Aceste alimente ajută la blocarea asimilării de iod de către tiroidă, element chimic de care este nevoie pentru producerea de T3 şi T4. Totodată, ar trebui redus consumul de lactate, deoarece acestea pot furniza un nivel ridicat de iod în organism.

Nu în ultimul rând, trebuie evitate băuturile care conţin cofeină, precum cafeaua, ceaiul şi băuturile carbogazoase, întrucât cofeina stimulează funcţionarea glandei tiroide. Printre plantele medicinale care ajută la normalizarea funcţionării glandei tiroide se numără roiniţa: două linguri de plantă la o cană de apă fierbinte, infuzată zece minute. Se răceşte, se strecoară şi se bea o ceaşcă de trei ori pe zi.

Sursa foto: Internet

Citit 26499 ori Ultima modificare Duminică, 07 Mai 2017 11:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.