Cum îţi protejezi copilul de BOALA diareică acută

Cum îţi protejezi copilul de BOALA diareică acută
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Odată cu venirea verii se apropie şi sezonul bolii diareice acute (BDA), afecţiune infecţioasă care trimite sute de gălăţeni la medic, în fiecare an. Diareea acută poate afecta pe oricine, dar cei mai predispuşi să o dezvolte sunt copiii. Vestea bună este că prin respectarea unor reguli simple de alimentaţie şi de igiena corporală, BDA poate fi prevenită.

Aproape 1.000 de gălăţeni, cei mai mulţi din mediul urban, au fost diagnosticaţi cu BDA pe parcursul anului trecut, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Numărul bolnavilor este în creştere, de la an la an, conform statisticilor făcute de aceeaşi instituţie. BDA are ca semn creşterea frecvenţei scaunelor la trei sau mai multe pe zi, consistenţa acestora fiind apoasă sau diminuată. De cele mai multe ori, aceste scaune sunt cauzate de infecţii ale tubului digestiv şi sunt însoţite de deshidratare, ceea ce poate deveni grav, mai ales în cazul copiilor. De obicei, BDA durează de la câteva zile până la o săptămână.

"Mai ales în cazul copiilor care nu au împlinit încă doi ani, mâncarea trebuie gătită zilnic. Laptele praf, după dizolvare, trebuie băut în cel mult o jumătate de oră şi nu la un interval de câteva ore, pentru a nu risca să se dezvolte bacterii. Orice aliment, fie că vorbim de fructe sau legume, trebuie bine spălat, înainte de a-l mânca. Este indicat, de asemenea, ca mâncarea pentru copii să fie gătită acasă şi nu cumpărată de la restaurant. În cazul mâncării gata cumpărate, chiar dacă s-au respectat normele igienico-sanitare în timpul gătirii, există riscul să conţină potenţiatori de aromă, care pot cauza diaree", a explicat dr. Ginel Baciu, medic primar pediatru.

Când este nevoie de medic?

Potrivit specialistului citat, atunci când scaunele diareice sunt însoţite de vărsături, copilul se poate deshidrata şi mai repede. De aceea, în astfel de cazuri, trebuie mers la spital sau la cabinetul medicului de familie, pentru tratament. Este bine de ştiut faptul că BDA este contagioasă, agentul infecţios putând fi transmis prin folosirea aceloraşi tacâmuri sau prin băutul apei din acelaşi vas. De aceea, şi adulţii trebuie să fie foarte atenţi la igiena personală, având grijă să se spele pe mâini cu apă şi săpun, de fiecare dată după folosirea toaletei.

Tratamentul trebuie luat doar la recomandarea medicului, ţinând seama de faptul că, în medie, doar cinci din 100 de cazuri de BDA necesită antibiotice, a declarat dr. Ginel Baciu, medic primar pediatru.

Citit 3425 ori Ultima modificare Luni, 22 Mai 2017 23:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.