AVERTISMENT al Organizaţiei Mondială Meteorologică: Valurile de CANICULĂ, periculoase pentru sănătate

AVERTISMENT al Organizaţiei Mondială Meteorologică: Valurile de CANICULĂ, periculoase pentru sănătate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Temperaturile foarte ridicate de pe timp de zi, dar şi cele nocturne reprezintă o combinaţie periculoasă pentru sănătatea umană. Semnalul de alarmă este tras de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM). Concret, instituţia arată că vara anului 2017 a fost deja marcată de valuri de căldură, în timp ce recorduri de temperaturi diurne au fost înregistrate în mai multe zone din emisfera nordică.

Totodată, raportul menţionează că valul de căldură care a afectat Peninsula Iberică la jumătatea lunii iunie s-a deplasat apoi spre sud-estul Europei şi spre regiunea Balcanilor, generând temperaturi de peste 40 de grade Celsius, săptămâna trecută, însoţite adeseori de furtuni de vară violente, cu efecte devastatoare.

Efectele asupra corpului uman

Potrivit specialiştilor, temperaturile diurne extrem de mari, asociate cu temperaturile nocturne ridicate, reprezintă o combinaţie periculoasă pentru sănătatea umană, întrucât corpul uman încearcă, pe timpul nopţii, să se recupereze după efectele negative generate de căldura diurnă. Specialiştii se aşteaptă ca valurile de căldură din vara acestui an să fie şi mai fierbinţi şi mai îndelungate în comparaţie cu cel înregistrat în iunie. De asemenea, un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) subliniază că singura soluţie pentru evitarea dezastrului o reprezintă reducerea emisiilor de gaze prin intermediul infrastructurii de transport.

„În ultimii 130 de ani, temperatura a crescut foarte mult. Nivelul mării creşte, gheţarii se topesc, iar structura precipitaţiilor se schimbă şi ea, în timp ce vremea extremă şi fenomenele meteorologice extreme sunt şi ele mai intense şi tot mai frecvente”, notează raportul OMS. Potrivit documentului, deşi încălzirea globală poate aduce şi anumite beneficii în unele zone, respectiv un număr mai mic de decese pe timp de iarnă şi creşterea cantităţii de hrană în anumite zone, fenomenul are efecte preponderent negative.

Spre exemplu, doar valul de căldură din 2003 a stat la baza a 70.000 de decese, la nivel global.

Citit 5095 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iulie 2017 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.