Galațiul a avut al doilea serviciu de neurochirurgie din Moldova

Galațiul a avut al doilea serviciu de neurochirurgie din Moldova
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Odată ce Galaţiul a devenit unul dintre marile centre industriale ale ţării, accidentele de muncă au crescut foarte mult ca frecvenţă. Astfel, s-a impus crearea, în cadrul Spitalului Judeţean proaspăt construit, a unei secţii de neurochirurgie. Acest serviciu a fost primul creat într-un spital judeţean din România şi al doilea serviciu de neurochirurgie din Moldova (primul fiind la Iaşi). Toate celelalte servicii de neurochirugie din Moldova au fost înfiinţate după 1989.

Înfiinţarea serviciului de la Galaţi s-a datorat prof. Th. Burghele, ministrul Sănătăţii din acele vremuri, care a şi recreat sistemul sanitar al cărui nucleu se baza (lucru valabil şi în zilele noastre) pe aceste spitale judeţene. Th. Burghele a trecut astfel peste părerea prof. C. Arseni, mentorul neurochirurgiei româneşti. Acesta considera că neurochirurgia - fiind o specialitate oarecum diferită faţă de celelalte specialităţi medicale, deoarece necesită dotare, resursă umană, experienţă - trebuia dezvoltată doar în centrele universitare mari.

Cel care a pus bazele serviciului de neurochirurgie din Galaţi, în 1971, a fost dr. Ştefan Grigorovici, împreună cu directorul spitalului de atunci, dr. C. Popescu. Bucovinean la origini (născut la Rădăuţi - n.r.), cu studii gimnaziale la Cernăuţi şi vorbitor de limba germană, dr. Grigorovici a fost un medic de o înaltă ţinută profesională şi intelectuală.

A urmat facultatea de medicină la Cluj şi apoi la Sibiu (după cedarea Ardealului de Nord şi mutarea acesteia la Sibiu). În 1945, se reîntoarce la Cluj, ca medic extern. În 1949, se mută la Bucureşti, numit ca medic secundar la Clinica de Neurochirurgie condusă de prof. Arseni, activând apoi că medic specialist neurochirurg până în 1969, când a trebuit să părăsească clinica.

La Bucureşti, a colaborat cu diferite personalităţi ale neurochirugiei româneşti: prof. dr. Miclaus (cel care va deveni o figură reprezentativă a neurochirurgiei timişorene), dr. Iacob (viitorul şef de serviciu de neurochirurgie de la Cluj), dr. Sofia Ionescu (atestată ulterior la Congresul de Neurochirurgie din Maroc, în 2005, ca fiind prima femeie neurochirurg din lume), viitorii profesori de neurochirurgie: Constantinovici, Ciurea, Dănăilă, Nicola, Stanciu, precum şi cu alţi neurochirurgi de renume care funcţionau la acea dată în clinica din Bucureşti.

(Autor: Dr. Cornel Mihalache, medic primar neurochirurg, şeful Secţiei clinice de neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi şi şef de lucrări la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi)

Citit 9955 ori Ultima modificare Marți, 18 Iulie 2017 01:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.