AVERTISMENT: 2.000 de MEDICAMENTE ar putea dispărea din farmacii, în perioada următoare. Care este CAUZA

AVERTISMENT: 2.000 de MEDICAMENTE ar putea dispărea din farmacii, în perioada următoare. Care este CAUZA
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Peste 2.000 de medicamente cu preţul sub 25 de lei riscă să dispară din farmacii, în perioada următoare, fiind astfel afectat accesul la tratamente al bolnavilor cronici, precum şi al celor care suferă de boli de inimă, de boli ale sistemului nervos central sau de boli ce ţin de aparatul respirator.

Semnalul de alarmă este tras de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). De vină, spune Adrian Grecu, preşedintele APMGR, este taxa de clawback care tinde să crească spre 30 la sută, ceea ce distruge industria farmaceutică locală şi duce la dispariţia unor medicamente esenţiale pentru milioane de pacienţi, arată specialistul. Potrivit acestuia, taxa clawback creşte din cauza introducerii de noi molecule în mod necondiţionat pe lista medicamentelor compensate, fără buget suplimentar, la care se adaugă micşorarea plafonului pentru pensionari, precum şi eliminarea comisiilor de specialitate care verificau validitatea prescripţiilor.

Efectele dispariţiei medicamentelor

"Vrem să fim bine înţeleşi: introducerea a noi molecule este benefică pentru pacient şi pentru sistemul de sănătate, la fel şi micşoarea plafonului de compensare pentru pensionari. Dar noi, producătorii de medicamente generice, nu mai putem finanţa acest consum de care nu noi suntem responsabili. Pentru a supravieţui trebuie să renunţăm la medicamentele ale căror costuri de producţie nu mai pot fi acoperite sau să închidem facilităţi de producţie. Şi pacienţii şi economia României vor pierde", a declarat Adrian Grecu, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit "Adevărul".

Un studiu făcut de compania de piaţă Cegedim arată că peste 2.300 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă, 60 la sută din acestea fiind medicamente care costă sub 25 de lei. Multe dintre medicamentele vizate aparţin unor producători români. "Închiderea capacităţilor de producţie dedicate medicamentelor cu prescripţie va duce la pierderea a mii de locuri de muncă şi a zeci de milioane de euro plătite în taxe către bugetul de stat", arată Petru Crăciun, şeful Cegedim.

Citit 5715 ori Ultima modificare Marți, 18 Iulie 2017 01:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.