Dr. Ştefan Grigorovici, întemeietorul Neurochirurgiei gălăţene
Foto: Dr. Grigorovici a efectuat peste 8.000 de intervenţii chirurgicale la Spitalul Judeţean Galaţi

Dr. Ştefan Grigorovici, întemeietorul Neurochirurgiei gălăţene
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Întemeietor al Neurochirurgiei gălăţene, al doilea astfel de serviciu din Moldova, după cel de la Iaşi, dr. Ştefan Grigorovici a ieşit la pensie după o activitate de 38 de ani, ca simplu medic specialist. Trebuie menţionat că, la acea dată, în reţeaua de neurochirurgie din ţară nu era decât un medic primar (dr. Decu, la Spitalul din Constanţa), numărul total de neurochirurgi în România fiind sub o sută.

În perioada în care a funcţionat la Clinica din Bucureşti, dr. Grigorovici a desfăşurat şi o activitate ştiinţifică, în contextul preocupărilor de atunci, participând la elaborarea de comunicări şi de articole publicate în revistele de specialitate. Păstrându-şi statura universitară, a ţinut legătura cu Facultatea de Medicină din Bucureşti, fiind cadru didactic la Catedră de Anatomie şi Embriologie.

Dr. Grigorovici a conceput şi realizat, pentru prima dată în ţară, un pat rotativ pentru bolnavii paraplegici. Între anii 1969-1971, îl regăsim la Sibiu, unde a profesat în cadrul serviciului de neurochirurgie, ca medic specialist. În anul 1970, se mută la Galaţi şi, în anul 1971, înfiinţează în acest oraş secţia de neurochirurgie, incluzând 50 de paturi şi o sală de operaţie. Pe baza experienţei acumulate în timp, conduce de unul singur această secţie, la standardele clinicii din Bucureşti, până în 1988, totalizând peste 1.580 de intervenţii la pacienţii din judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea.

Aplică pentru prima dată în Spitalul Judeţean de la Galaţi metodele de investigaţie paraclinică utilizate la acea vreme în clinica de la Bucureşti (P.EG., angiografie, mielografie) şi introduce noi protocoale de supraveghere clinică şi tratament ale bolnavului neurochirurgical. Chirurg de mare robusteţe, în momentul pensionarii a totalizat 8.451 de intervenţii chirurgicale .Prin activitatea desfăşurată, a asigurat rezolvarea tuturor urgenţelor neurochirurgicale la orice oră din zi şi din noapte, menţinând patologia neurochirurgicală la cele mai înalte standarde de atunci. Neurochirurg complet, ajuns la o anumită maturitate profesională, poate fi considerat pe bună dreptate un “Senior” al neurochirurgiei anilor 1950-1970. Fire tumultoasă, temperamental, având o formaţie intelectuală deasupra mediei, dr. Ştefan Grigorovici poate constitui un model pentru cei care l-au cunoscut, dar şi pentru cei care-l urmează în profesie.

Citit 3587 ori Ultima modificare Luni, 31 Iulie 2017 14:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.