Spitalul Judeţean, dotat cu un tomograf abia în anul 2000

Spitalul Judeţean, dotat cu un tomograf abia în anul 2000
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În ciuda numărului mare de pacienţi internaţi, an de an, în Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, dotarea celui mai mare spital din judeţul Galaţi cu un computer tomograf s-a făcut abia în anul 2000, destul de tardiv. De altfel, Moldova a fost o zonă defavorizată din punct de vedere al dotării cu aparatură performantă, în comparaţie cu alte zone din ţară, deoarece, în primii ani dedupă 1989, dotarea cu aparatură performantă s-a oprit cu prioritate la centrele din Bucureşti şi Transilvania.

Este de consemnat faptul că în toată România a funcţionat, până în 1989, doar un aparat CT destinat investigaţiilor medicale prealabile intervenţiilor chirurgicale pe creier. Acesta era la Spitalul "Bagdasar-Arseni" Bucureşti, lucru care a permis ca un flux enorm de patologie tumorală să se oprească la acest spital. Înainte de a părăsi clinica bucureşteană, profesorul Arseni afirma că operase 30.000 de tumori. Acest impresionant palmares operator îl plasa pe prof. Arseni printre primii neurochirurgi din lume.
Odată cu dotarea Spitalului Judeţean Galaţi cu un CT, activitatea neurochirurgicală a fost îmbunătăţită şi uşurată semnificativ, fiind create astfel şi premizele unei judecaţi clinice aprofundate, pornind de alte repere. S-a putut lărgi astfel patologia abordată până atunci la Galaţi, patologie care era dominată de intervenţii în urma traumatismelor şi de operarea herniei de disc.
În toată această perioadă, s-au păstrat legăturile cu clinicile de neurochirurgie din Bucureşti şi Iaşi, iar în anul 2001 s-a organizat un Simpozion Naţional de Neurochirurgie la Galaţi, odată cu împlinirea a 30 de ani de funcţionare a serviciului de neurochirurgie din Galaţi. La acel eveniment au participat neurochirurgi din toate centrele neurochirurgicale din ţară, alături de profesorii de la acea vreme, care au primit diploma şi titlul de “Profesor Honoris Causa” al Universităţii "Dunărea de Jos".
Se prefigura poate, prin organizarea acestui simpozion, crearea viitoarei Facultăţi de Medicină la Galaţi, o mai veche dorinţa a unui grup de medici gălăţeni, susţinută şi concretizată prin eforturi deosebite de către prof. dr. Aurel Nechita, viitorul decan al Facultăţii de Medicină din Galaţi.

Citit 1508 ori Ultima modificare Luni, 28 August 2017 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.