Începe VACCINAREA antipneumococică a copiilor. GRATUIT

Începe VACCINAREA antipneumococică a copiilor. GRATUIT
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Campania de vaccinare antipneumococică pentru copiii cu vârste cuprinse între unu şi cinci ani este programată să înceapă în luna septembrie, când este prevăzută livrarea a peste 477.000 de doze de vaccin pneumococic conjugat cu 13 valenţe, în toată ţara. Vaccinul va ajuta la prevenirea unor boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice şi otitele.

Ministerul Sănătăţii a anunţat finalizarea procesului de achiziţie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valenţe. Acest pas este unul important, deoarece, în rândul copiilor, bolile pneumococice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, ţară noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia - o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare - constituie principala cauza de deces în cazul copiilor cu vârstă mai mică de cinci ani.

Campania de vaccinare antipneumococică este programată să înceapă în luna septembrie, când este prevăzută livrarea unei cantităţi de peste 477.000 de doze de vaccin pneumococic. Dozele achiziţionate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum şi pentru primele luni din 2018.

La fel ca în cazul altor vaccinuri din Programul Naţional de Vaccinare, Ministerul Sănătăţii a semnat un acord-cadru de achiziţie cu producătorul, pentru o perioada de patru ani.

Imunizarea este gratuită

Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de imunizare, în cabinetul medicului de familie. Vaccinul achiziţionat de ţară noastră, prin Ministerul Sănătăţii, este sigur, eficient şi de calitate, afirmă autorităţile. În mod concret, vaccinul va ajută la protecţia împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90 la sută din cazurile de boli pneumococice invazive în România.

Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valenţe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit în peste 100 de ţări, printre care Marea Britanie, Franţa, Italia şi Statele Unite.

Odată cu startul campaniei de vaccinare antipneumococică, Ministerul Sănătăţii va demara o campanie publică de informare, demers căruia i se va alătura şi compania producătoare. Campania se va derula timp de un an şi are drept obiectiv informarea părinţilor, de către profesioniştii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice.

Citit 4602 ori Ultima modificare Luni, 04 Septembrie 2017 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.