Calendarul naţional de vaccinare a fost aprobat

Calendarul naţional de vaccinare a fost aprobat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Calendarul naţional de vaccinare în România, prevăzut în Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 377/2017 din 30 martie 2017, privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, prevede că, în primul an de viaţă al copilului, micuţul este vaccinat în maternitate şi apoi trebuie dus la medicul de familie pentru următoarele vaccinuri. Ultimul vaccin din schema obligatorie de imunizare se face la vârsta de 14 ani.
La naştere, sau imediat după naştere, nou-născuţii sunt vaccinaţi împotriva tuberculozei şi a hepatitei B. La vârsta de două, patru şi 11 luni, medicul de familie administrează vaccin hexavalent (ser care oferă protecţie împotriva unor boli grave, unele cu potenţial letal: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boli determinate de Haemophilus Influenzae, hepatită B - n.r.). La vârstele de 12 luni şi cinci ani se administrează vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR). Este esenţial ca vaccinarea împotriva rujeolei să se facă, conform Programului Naţional de Imunizare, la 12 luni şi la cinci ani, atrag atenţia reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Dacă, dintr-un motiv oarecare, un copil nu a fost vaccinat în primul an de viaţă, această vaccinare trebuie făcută de urgenţă.

Un nou vaccin, inclus în lista de imunizare

Începând din acest an, Ministerul Sănătăţii a anunţat includerea în schema obligatorie de imunizare şi a vaccinului antipneumococic. Acest pas este unul important, deoarece, în rândul copiilor, bolile pneumococice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, ţară noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia - o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare - constituie principala cauza de deces în cazul copiilor cu vârstă mai mică de cinci ani.
Campania de vaccinare antipneumococică este programată să înceapă în luna septembrie, când este prevăzută livrarea unei cantităţi de peste 477.000 de doze de vaccin pneumococic. Dozele achiziţionate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum şi pentru primele luni din 2018.

Citit 1800 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Septembrie 2017 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.