”Neurochirurgia gălăţeană, un punct de referinţă în România”

”Neurochirurgia gălăţeană, un punct de referinţă în România”
Dr. Alexandru Vlad Ciurea este profesor de neurochirurgie la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ca urmare a seriei de articole semnate de dr. Cornel Mihalache pe care "Viaţa liberă" le-a publicat, pe parcursul ultimelor luni, în legătură cu istoria neurochirurgiei gălăţene, unul dintre cei mai importanţi neurochirurgi din România, prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, a scris un articol în care vorbeşte despre felul în care secţia gălăţeană de neurochirurgie este văzută în ţară.

Implementarea unui serviciu de neurochirurgie în Galaţi, la Spitalul Judeţean, în anul 1971, a constituit un element surpriză pentru lumea medicală din sudul Moldovei. Acest element vizionar i-a aparţinut domnului acad. prof. dr. Constantin N. Arseni, care l-a detaşat pe domnul dr. Ştefan Grigorovici la Galaţi.

Primul neurochirurg care debutează singur la Galaţi, în condiţii extrem de restrictive, practic cu două mâini şi cu o dotare cerebrală de excepţie, este dr. Grigorovici. Această personalitate medicală a reuşit să creeze un front nou de rezolvare a patologiei neurochirurgicale în cel puţin trei judeţe din zonă (Galaţi-Brăila-Tulcea). Un mare merit în dezvoltare ulterioară al acestui departament îi revine domnului dr. Ioan Vesa, personalitate inconfundabilă prin caracter şi comportament, care imprimă un suflu nou, atât departamentului de neurochirurgie, cât şi Spitalului "Sf. Apostol Andrei" Galaţi.

Cei doi pionieri realizează un pilon important în neurochirurgia din Moldova, stabilind şi primele contacte internaţionale şi cursuri francofone de neurochirurgie (1993-1995). Departamentul de neurochirurgie care reprezintă o mândrie pentru Spitalul Judeţean Galaţi reuşeşte să îşi extindă colaborarea prin actualul şef de secţie, doctor Cornel Mihalache, format, ca şi ceilalţi predecesori, în Spitalul Bagdasar Arseni, în Clinica de neurochirurgie.

Actualmente, secţia cuprinde patru neurochirurgi, total devotaţi acestei profesiuni, care reuşesc să rezolve întreagă patologie de rutină din cel puţin trei judeţe menţionate. Mai mult, dr. Cornel Mihalache a transformat, în 2009, secţia de neurochirurgie în clinică universitară, element major pentru ridicarea calităţii de pregătire didactică, clinică, operatorie şi ştiinţifică. Actualmente, Clinica de Neurochirurgie din Spitalul Judeţean Galaţi poate fi încadrată ca o secţie de elită din această unitate spitalicească, cu conexiuni naţionale şi internaţionale extrem de importante.

Personal, ca preşedinte de onoare al Societăţii Române de Neurochirurgie, consider că evoluţia acestei clinici de neurochirurgie a fost continuu ascendentă şi reprezintă un punct de referinţă important în paleta neurochirurgiei româneşti.

Citit 3376 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 01:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.