CRIZĂ la Centrul de Transfuzii Galaţi. Numărul donatorilor de sânge a scăzut

CRIZĂ la Centrul de Transfuzii Galaţi. Numărul donatorilor de sânge a scăzut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Numărul gălăţenilor care vin să doneze sânge, la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi, a cunoscut o scădere simţitoare, în ultima lună. Astfel, s-a ajuns la mai puţin de 50 de donatori, o scădere cu 25-30 de persoane. Totul, în condiţiile în care, în spitale, este o criză aproape permanentă de sânge.

Din acest motiv, conducerea CRTS Galaţi face apel către gălăţeni să vină să doneze sânge. "Sângele donat ajunge nu doar în spitalele din judeţul Galaţi, ci şi în spitalele unde sunt internaţi pacienţi gălăţeni. Centrul din Galaţi nu prea a dus lipsă de donatori, de-a lungul timpului. Cu toate acestea, sunt şi perioade în care numărul acestora scade. Acum, ne confruntăm cu o astfel de problemă, motiv pentru care facem un apel către gălăţeni să vină şi să doneze sânge", a precizat Camelia Stoichicescu, directorul CRTS Galaţi.

Condiţii pentru a deveni donator

Puteţi deveni donator de sânge dacă îndepliniţi o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care vă prezentaţi la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. În general, cei care doresc să doneze pentru prima dată după vârsta de 50 de ani sunt mai dificil de acceptat, ţinând cont de faptul că pot apărea o serie de afecţiuni care contraindică donarea. La o şedinţă de donare se recoltează aproximativ 450 ml (plus/minus zece mililitri - n.r.) de sânge.

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

Cum vă ajută donarea de sânge

Atunci când vreţi să donaţi, următoarele analize sunt gratuite: RH; Grupa sanguină; Hepatita B, C; HIV (SIDA); TPHA (sifilis); ALT (probe hepatice). După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă, fiecare în valoare de 9,57 lei.

Citit 7628 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 01:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.