BEREA este o importantă sursă de vitamine

BEREA este o importantă sursă de vitamine
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Complexul de vitamine B, esenţial pentru buna funcţionare a organismului uman, are o influenţă directă asupra multor procese metabolice şi este, cu siguranţă, un aliat pentru sistemul nostru imunitar în lunile de toamnă.

Trecerea la un nou sezon determină schimbări în organism, iar necesarul de vitamine creşte. Astfel, pentru a evita carenţele în această perioadă, este important să includem în alimentaţia noastră cât mai multe surse de vitamine de tip B.

Astfel, vitamina B1 şi vitamina B12 influenţează sistemul nervos şi psihicul, contribuind la creşterea capacităţii de memorare şi atenţie, la menţinerea bunei dispoziţii şi a energiei pe parcursul zilei şi la păstrarea echilibrului psihic. De asemenea, vitamina B9 sau acidul folic asigură sănătatea creierului şi poate reduce riscul de apariţie a bolii Alzheimer.

Pe de altă parte, cel mai important rol al vitaminei B2 este cel de fixare a fierului în hemoglobină, iar necesarul de vitamina B2 este mai crescut în situaţii de stres şi atunci când organismul este suprasolicitat fizic prin practicarea unui sport sau în perioada sarcinii.

Vitamina B3 este cunoscută pentru rolul său în funcţionarea normală a aparatului digestiv şi pentru favorizarea circulaţiei cerebrale, iar vitamina B5 reduce stresul şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Vitaminele de tip B acţionează şi asupra sistemului imunitar. Din toată gama de vitamine de tip B, vitamina B6 este cea mai cunoscută pentru efectul său benefic în lupta cu virozele respiratorii sau gripa specifică sezonului rece.

Benefică, însă doar în cantităţi moderate

O sursă bună de vitamine de tip B sunt şi cerealele (orz, grâu) şi drojdia de bere. Deşi acestea nu pot fi mâncate ca atare, proprietăţile lor se regăsesc şi în bere care, atunci când este băută cu moderaţie, poate fi parte a unui stil de viaţă sănătos. Fiind preparată din ingrediente naturale, cum sunt malţul din cereale (cel mai adesea orz), hamei, drojdie şi apă, berea conţine minerale, vitamine din grupul B, fibre şi polifenoli care pot avea o contribuţie pozitivă la dieta alimentară, potrivit Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Biodisponibilitatea vitaminelor B din bere (B3, B6, B12) a fost confirmată şi de cercetări ştiinţifice care au arătat un nivel crescut de absorbţie al vitaminelor B în cazul consumului moderat de bere (330 de mililitri pe zi pentru femei şi 660 mililitri pe zi pentru bărbaţi).

Citit 4039 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2017 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.