Vaccinarea antigripală a început mai mult simbolic

Vaccinarea antigripală a început mai mult simbolic
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Gălăţenii care vor să se imunizeze împotriva gripei şi care, prin lege, ar trebui să beneficieze de vaccinare gratuită sunt nevoiţi să-şi cumpere vaccinul, după ce dozele trimise de Ministerul Sănătăţii abia dacă ajung pentru o parte din personalul medical din spitale şi pentru unii pacienţi cu boli cronice.

O estimare făcută la începutul toamnei de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi arăta că pentru judeţul nostru ar fi necesare în jur de 50.000 de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea categoriilor de populaţie cu risc de îmbolnăvire. Ministerul Sănătăţii a trimis, săptămâna trecută, prima tranşă de vaccinuri, iar lotul a conţinut doar 367 de doze de vaccin, adică mai puţin de unu la sută din necesarul total.
Cum cantitatea este mai degrabă una simbolică, ţinând seama de nevoile reale ale judeţului Galaţi, autorităţile sanitare locale sunt acum nevoite să aleagă care dintre cei aflaţi "la risc" sunt mai la risc decât alţii, pentru a putea fi imunizaţi cu prioritate.
"Dozele trimise reprezintă o primă tranşă din totalul de vaccin antigripal care va ajunge la Galaţi. Prioritate la vaccinare au acum pacienţii cu boli cronice internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi, personalul medical din secţiile de ATI şi neonatologie, precum şi personalul medical care face parte din echipajele de intervenţie de pe ambulanţe", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Cine beneficiază de vaccinare antigripală gratuită

Potrivit legii, copiii, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, femeile gravide, bolnavii ce suferă de afecţiuni cronice, personalul sanitar şi persoanele instituţionalizate pot beneficia de vaccinare gratuită împotriva gripei, în fiecare sezon rece. În mod normal, majoritatea dozelor sunt trimise de la Ministerul Sănătăţii către direcţiile judeţene de sănătate publică, de unde sunt distribuite către cabinetele medicilor de familie, acolo unde are loc, propriu-zis, vaccinarea.
Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele grupe de risc sunt reprezentate de bătrâni, bolnavi cronic, femei gravide şi copii, avertizează medicii. Vaccinul antigripal este cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon.

Citit 1688 ori Ultima modificare Luni, 06 Noiembrie 2017 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.