OMS. Există pericolul unei epidemii bruşte şi letale

OMS. Există pericolul unei epidemii bruşte şi letale
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Fermierii sunt îndemnaţi de OMS (Ogranizaţia Mondială a Sănătăţii) să nu mai utilizeze antibiotice pentru stimularea creşterii şi pentru prevenirea bolilor animalelor, deoarece această practică alimentează infecţiile periculoase în cazul oamenilor, declanşate de superbacteriile rezistente la medicamente, potrivit Reuters.

Descriind lipsa de eficacitate a antibioticelor destinate oamenilor drept "o ameninţare la adresa securităţii", comparabilă cu "o epidemie bruscă şi letală", Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că o "acţiune puternică şi susţinută în toate sectoarele" este vitală pentru a opri valul de rezistenţă şi pentru a "menţine lumea în siguranţă", relatează Agerpres.
"OMS recomandă insistent o reducere generală a utilizării antibioticelor de importanţă medicală din toate clasele la animalele producătoare de hrană, inclusiv restricţia totală în ceea ce priveşte folosirea acestor antibiotice pentru stimularea creşterii şi prevenirea bolilor, în lipsa unui diagnostic", a arătat aceeaşi agenţie din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Orice utilizare a antibioticelor stimulează dezvoltarea şi răspândirea aşa-numitelor superbacterii, infecţii rezistente la medicamente, care pot evita acţiunea tratamentelor menite să le distrugă.
Conform declaraţiei OMS, în unele state, sectorul creşterii animalelor este răspunzător de circa 80 la sută din consumul total de antibiotice de importanţă medicală. Aceste produse sunt utilizate, în cea mai mare parte, în cazul animalelor sănătoase, pentru a împiedica îmbolnăvirea lor şi pentru accelerarea procesului de creştere.
De asemenea, organizaţia a adăugat că în cazul animalelor bolnave, acolo unde este posibil, ar trebui mai întâi efectuate teste pentru a fi identificat cel mai eficient şi mai prudent antibiotic pentru tratarea infecţiilor specifice de care suferă. Unele state au luat deja măsuri pentru reducerea utilizării antibioticelor la animalele producătoare de hrană. Începând din 2006, Uniunea Europeană a interzis utilizarea medicamentelor pentru stimularea creşterii.

Citit 2458 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Noiembrie 2017 19:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.