Medicii de familie din Galaţi au PROTESTAT la Bucureşti

Medicii de familie din Galaţi au PROTESTAT la Bucureşti
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Peste 1.000 de medici de familie din toată ţara au participat, miercuri, 15 noiembrie, la un protest de amploare în Piaţa Victoriei din Capitală. Printre ei au luat parte la manifestaţie şi 50 de medici din Galaţi, care au mers în Bucureşti însoţiţi de asistenţi medicali şi de pacienţi.

Protestul s-a desfăşurat între orele 11,00 şi 14,00. O delegaţie a medicilor de familie a mers pentru a discuta cu autorităţile, fiind primită chiar de către premierul Mihai Tudose, potrivit unor surse guvernamentale. Medicii au scandat şi au protestat faţă de lipsa de interes a guvernanţilor pentru domeniul lor. Aceştia cer în primul rând debirocratizarea sistemului şi afirmă că îşi doresc să fie alături de pacienţi. Între altele, medicii de familie militează pentru un act medical curat şi pentru o asistenţă medicală puternică. Totodată, aceştia sunt nemulţumiţi şi de procentul mic alocat finanţării medicinei de familie, dar şi de faptul că sunt nevoiţi să îşi închidă cabinetele.

"Milităm pentru crearea unui echilibru în finanţarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a cel puţin nouă sau zece la sută din FNUASS total pentru asistenţa medicală primară, faţă de 5,8 la sută, în prezent, conform recomandărilor tuturor instituţiilor internaţionale. Dorim, de asemenea, crearea mediului propice unei relaţii funcţionale medic - familie - comunitate, pentru îmbunătăţirea sănătăţii cetăţenilor României, prin debirocratizarea sistemului şi neîngrădirea ariei de competenţe ale medicului de familie în relaţia cu pacientul său, Cerem recunoaşterea importanţei muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate şi respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor. Cerem să avem dreptul la odihnă fără a fi obligaţi să lăsăm un înlocuitor. Vrem să avem parte de o pensie decentă, nu aşa cum se întâmplă acum. Acestea sunt doar câteva dintre cererile noastre", a precizat, pentru "Viaţa liberă", dr. Daniela Ungurianu, preşedinta filialei gălăţene a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Conform unei analize realizate de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, până în anul 2030, doi din trei români riscă să rămână fără medic de familie, în condiţiile în care populaţia României îmbătrâneşte şi, odată cu această tendinţă, creşte incidenţa bolilor care creează poveri economice şi sociale extrem de importante: bolile cardiovasculare, boli oncologice, boli respiratorii sau boli inflamatorii.

Citit 3180 ori Ultima modificare Joi, 16 Noiembrie 2017 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.