Ce să faci în Gibraltar. Pământul britanic de lânga Spania

Ce să faci în Gibraltar. Pământul britanic de lânga Spania
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Gibraltar nu-ţi poate oferi câte o surpriză pe zi, cât să-ţi condimenteze un sejur complet, dar recomandarea este să nu-l ratezi dacă te afli pe Costa del Sol, în apropiere de Malaga, Marbella sau dacă te pregăteşti să sari „pârleazul” strâmtorii, către Tanger şi minunăţiile Marocului. Gibraltarul se poate vizita în câteva ore, fiind un loc care te lasă cu un gust atât de plăcut, încât te gândeşti serios ca data viitoare să-l mai vezi o dată, fiindcă ai impresia că ţi-a scăpat ceva. Gibraltarul are 5,8 km pătraţi şi o populaţie de circa 30.000 de oameni.

Strada Principală şi Piaţa Cazematei

Traversezi pista aeroportului, pe Winston Churchill Avenue, într-un act de bravadă obligatorie şi ajungi mai întâi în oraşul vechi, ca să începi cu începutul şi să te convingi că treaba cu „ţara” asta e cât se poate de serioasă. Adică vei vedea mai întâi că se construiesc multe blocuri şi sedii de instituţii pe metru pătrat, într-o înghesuială arhitectonică ce aminteşte de Monte Carlo, fără a avea fineţea Rivierei, ci doar necesitatea de extindere pe un petic de teren odinioară gol, dar deja suprasaturat. Odată debarcat în parcarea uriaşă din apropierea oraşului vechi, o iei la pas, urci câteva trepte şi te trezeşti pe o arteră pietonală elegantă, de-a lungul căreia se plimbă localnici şi turişti într-un dolce far niente molipsitor.

Este Strada Principală, ca să-i spunem pe numele de botez (Main Street). Sunt magazine de tot felul pe această arteră mărginită de clădiri interesante, care se întinde din Casemates Square în Southport Gates şi pe care te poţi opri, dacă-ţi obosesc paşii, în vreun pub sau restaurant, pentru a degusta o friptură dintr-un animal la alegere. Amatorii de shopping se vor bucura în mod cert de aceste magazine în regim duty free, cu preţuri rezonabile la anumite produse.

Piaţa Casemates, aflată în partea de nord a Main Street, îşi trage numele de la cazemata şi cazarmele construite aici în 1817. Dacă ai chef de distracţie sau petrecere, aici e zona spre care să te îndrepţi, fiindcă aici vei găsi cea mai mare concentraţie de cafenele, baruri şi restaurante, construite pe marginile locului unde odinioară se desfăşurau execuţii publice. Tot aici se desfăşoară şi evenimentele culturale, paradele de Ziua Naţională, aici se sărbătoreşte sosirea noului an şi, în general, se poate spune despre Casemates Square că e inima pulsândă a Gibraltarului.

De la far, la peşteră

După vizita Străzii Principale, parcă începi să-ţi doreşti să vezi şi altceva. Şi-atunci, cea mai bună variantă e să faci un tur care te va duce de la far până pe stâncă, la Peştera St. Michael. Mai întâi te vei bucura de priveliștea farului, în locul care se numește Europa Point.

Pe drum vei găsi The Gibraltar Trinity Lighthouse, adică Farul Sfintei Treimi, care datează din anul 1841 şi are o înălţime de 49 m, având, totodată, o rază de acoperire de aproximativ 37 km. În apropierea lui, memorialul Sikorski, construit la 12 ianuarie 1945, relocat în Europa Point pe 4 iulie 2013 şi finanţat de statul polonez, povesteşte despre generalul Vladislav Sikorski, primul Prim Ministru şi fost comandant al armatei poloneze în exil, între 1939-1943.

În timp ce te bate vântul suficient de tare în Europa Point, vei găsi răgaz să admiri de la distanţă şi frumoasa moschee Ibrahim al Ibrahim, excelent exemplu de arhitectura islamică.

Despre peştera St. Michael s-a crezut multă vreme că, practic, nu se termină nicăieri. Este unul dintre motivele pentru care a apărut legenda potrivit căreia stânca Gibraltarului ar fi legată de Africa printr-un pasaj subteran ce trece pe sub strâmtoare. S-a spus, de asemenea, că faimoşii macaci ar fi ajuns în Gibraltar tocmai prin acest pasaj iar ca să fie lucrurile şi mai învăluite în mister, Pomponious Mela, unul dintre primii geografi care au trăit în zonă, la începutul creştinătăţii, a scris în lucrările lui despre peşteră şi adâncimile ei de necontrolat.

Dacă ajungi în Gibraltar, nu rata tunelele subterane, construite de armata britanică la sfârşitul secolului 18, dar şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul maur, construit iniţial în 1160 (după unele menţionări, chiar mai devreme), Sky Walk (drumul amenajat pe vârful stâncii, de unde ai panorame de senzaţie) şi grădina botanică. Gibraltarul e un loc special, cu o istorie aparte şi cu un şarm care nu trebuie trecut cu vederea.

Sursa: tuktuk.ro


Citit 4983 ori Ultima modificare Joi, 05 Iulie 2018 13:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.