Misterul vechi de secole al Turnului din Pisa a fost elucidat

Misterul vechi de secole al Turnului din Pisa a fost elucidat
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

De-a lungul vremii, Turnul din Pisa a trecut (neaşteptat de bine) prin câteva cutremure puternice. În mod misterios, a rămas în picioare, deşi aspectul său sugerează, de multă vreme, că s-ar putea prăbuşi cu uşurinţă. De curând, misterul cunoscutului edificiu medieval a fost desluşit. Specialiştii în construcţii au reuşit să afle secretul inconfundabilului Torre di Pisa, a cărui construire a început în anul 1173 şi s-a încheiat abia peste două secole. Turnul de marmură şi piatră a fost clădit într-un răstimp atât de lung deoarece a început să se încline chiar din timpul construirii sale.

Care a fost cauza pentru care structura ce are azi o înălţime de aproape 57 de metri s-a înclinat? Compoziţia solului, improprie pentru realizarea unei construcţii atât de înalte. Care este cauza pentru care turnul aflat în Piazza del Duomo şi care cântăreşte 14.500 de tone a rămas în picioare până astăzi, în ciuda tuturor aşteptărilor? Paradoxal, secretul rezistenţei Turnului din Pisa este… tot compoziţia solului în care îşi are temelia.

În secolele sale de existenţă, Turnul din Pisa a făcut faţă unor seisme straşnice, care au doborât construcţii ce păreau mai robuste, mai stabile. Recent, informează sciencedaily.com, o echipă de 16 ingineri a investigat misterul vechi de secole al comportamentului la seisme al clădirii emblematice a oraşului Pisa (Italia). La realizarea studiului s-a alăturat şi un specialist de la Universitatea din Bristol, prof. George Mylonakis, care activează la departamentul de inginerie civilă. Nu a fost primul colectiv ingineresc care a studiat Turnul din Pisa. Este, însă, cel care a reuşit să-i desluşească misterul.

Din anul 1280 (când edificiul era încă într-un stadiu de construcţie incomplet) şi până astăzi, turnul înclinat al Pisei a făcut faţă unui număr de cel puţin patru cutremure severe. Dată fiind aparenta vulnerabilitate şi instabilitate a structurii sale de rezistenţă, Turnul trebuia, teoretic, să se fi prăbuşit demult, la primul zbucium al pământului. Sau, cel puţin, ar fi trebuit să fie serios avariat. După studii de natură seismologică, geotehnică şi după analizarea unor informaţii legate de structură, specialiştii au ajuns la concluzia că "miraculoasa" supravieţuire a Turnului din Pisa este explicabilă prin manifestarea unui fenomen de "interacţiune dinamică" dintre sol şi structură (construcţie).

Practic, înălţimea considerabilă şi rigiditatea sporită a structurii se combină, într-un mod foarte fericit, cu proprietăţile solului, în special cu lipsa de rigiditate a acestuia (solul moale fiind alcătuit din nisip cu umiditate sporită şi din argilă).

Aceşti factori influenţează modul în care structura Turnului din Pisa "vibrează" în caz de seism. Felul în care structura de 58 de metri, alcătuită din marmură şi piatră, se mişcă la cutremure, în solul prea puţin dur, i-a asigurat supravieţuirea până acum. Datorită compoziţiei solului, Turnul nu urmează mişcările acestuia în timpul cutremurului. S-ar putea spune că structura rezonează în mod diferit, iar acest lucru a făcut-o să rămână în picioare.

"În mod ironic, acelaşi sol care l-a făcut să se încline, să fie instabil, şi care a adus Turnul la limita prăbuşirii, poate fi socotit drept factorul care l-a ajutat să supravieţuiască acestor evenimente seismice", a declarat prof. Mylonakis, lider al grupului de cercetare în domeniul seismelor şi geologiei tehnice constituit la Universitatea din Bristol.

În decembrie 2001, Turnul a fost declarat stabil și sigur pentru 300 de ani.

Sursa: descopera.ro

Citit 5569 ori Ultima modificare Marți, 29 Mai 2018 14:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.