Litera A, supereroul limbii române

Litera A, supereroul limbii române
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pentru că mulţi tineri din împărăţia LIMBII ROMÂNE se pregătesc de marile încercări din vară, m-am gândit să-i ajut şi să le spun mici poveşti despre unii cavaleri care nu sunt totdeauna recunoscuţi. Astăzi despre A şi multele lui puteri.

Pline de daruri au venit ursitoarele la botezul micuţului A! şi toate erau încântate pentru că reuşiseră să se pună de acord să-i dăruiască pruncului rolul cel mai important: să fie primul din şirul literelor alfabetului!

- A va fi deschizătorul de drumuri, va fi prima literă din neamul substantivelor şi va avea atât genul masculin - un „a”, doi „a”, cât şi genul neutru - un „a”, două „a-uri”, zise ursitoarea-şefă, cea care îţi lua ochii cu veşmântul ei strălucitor.

- Şi familia sunetelor LIMBII ROMÂNE îl va avea ca vedetă pe A. El va fi totdeauna vocală şi va aparţine tot neamului substantivelor. În această calitate va primi genul masculin, adăugă un nou dar a doua ursitoare, care avea nişte ochi albaştri ca cerul.

- Eu îi dăruiesc puterea unei prepoziţii şi, acum mă adresez celor care studiază gramatica limbii noastre, nu uitaţi că A ca prepoziţie impune cazul acuzativ şi, atenţie, să nu o confundaţi cu altceva! Ia analizaţi voi repede: Asta nu seamănă a nimic, îi puse la încercare pe cei prezenţi ursitoarea mărunţică cu un păr lung-lung auriu.

- Şi tot prepoziţie cu cazul acuzativ va fi A în construcţiile numeral + substantiv: Nu pot să vorbesc în faţa a 300 de oameni. Atenţie, să nu-l confundaţi pe A din această situaţie cu articolul genitival (posesiv), care, după cum ştiu cunoscătorii, se acordă cu substantivul care-l precede: un băiat al mamei, o fată a mamei, spuse precipitat ursitoarea în rochie albastră!

- Îl înzestrez pe micuţul A cu puterea de a fi articol genitival, feminin, singular: o pisică a Mariei, îi meni ursitoarea cu părul de abanos, atingându-l uşurel pe micuţ cu bagheta.

- Pare cam mult, dar şi eu îi dăruiesc puterea de a fi verb auxiliar (forma de persoana a III-a, singular a verbului ajutător „a avea”), ca în exemplul El a venit, se grăbi să adauge frumoasa ursitoare cu pantofii de cristal.

- Şi eu îi dăruiesc puterea de a fi pronume şi adjectiv pronominal demonstrativ, ajutându-l în felul acesta pe „cea” (care nu-şi mai vede capul de treabă!): cea de colo - a de colo (pronume demonstrativ), cea fată de colo - a fată de colo (adjectiv pronominal demonstrativ), se grăbi să adauge ursitoarea cea slăbuţă.

Toată lumea era fericită, dar şi puţin îngrijorată pentru că A va fi foarte solicitat. Cum se va descurca?

Depinde de vorbitorii LIMBII ROMÂNE să-i recunoască puterile şi să le respecte.

(sursă: corectromaneste.wordpress.com)

Cuvântul Săptămânii

Elefantiazis - Filarioza limfatică, numită şi elefantiazis, este poate cea mai spectaculoasă din cazurile oamenilor cu edem excesiv al membrelor inferioare. Boala este cauzată de o gamă de paraziţi, incluzând Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, Brugia timori, care sunt transmişi de țânțari. Practic, cei suferinzi de elefantiazis au foarte multă piele pe picioare.

Citit 6793 ori Ultima modificare Joi, 31 Ianuarie 2019 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.