Ai un televizor Smart? De ce este important să arunci o privire pe setările de confidențialitate

Ai un televizor Smart? De ce este important să arunci o privire pe setările de confidențialitate
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Într-o lume a dispozitivelor conectate la internet care ar putea fi vizate de hackeri în mai multe moduri, a devenit comun să auzi de telefoane inteligente și computere care au fost transformate în instrumente de spionaj. Dar, recent, un alt dispozitiv comun a fost adăugat în lista țintelor posibile: televizoare inteligente.

Când vine vorba despre televizoare Smart, totul este minunat: poți face o mulțime de lucruri pe ele, de la a trimite e-mail-uri, până la a căuta pe Google și a sta pe rețelele de social media. Cele mai moderne televizoare Smart suportă până și servicii populare cum ar fi Netflix sau Amazon Pro Video.

Nu există nici o îndoială că un televizor Smart este ceea ce toată lumea vrea în casele lor, dar îți pui intimitatea în pericol prin a deține unul? De exemplu, anul trecut a existat controversa că Samsung Smart TV a auzit chiar și cele mai personale conversații ale cetățenilor americani și singura avertizare că face acest lucru a fost un rând de text în politica de confidențialitate.

Așa că întrebarea „Cât de mult știe televizorul tău despre tine?” a devenit destul de importantă. Studiile arată că toate televizoarele inteligente pot colecta și împărtăși cantități importante de date cu caracter personal, precum: ce seriale urmărești, ce posturi TV. De asemenea, unele dintre ele au numeroase deficiențe de confidențialitate și vulnerabilități de securitate.

Ce trebuie să faci pentru a-ți proteja datele

Dacă dorești să îți păstrezi datele personale private și noaptea târziu când faci binge-watching, poți opri monitorizarea realizată de Smart TV. Va trebui însă să umbli la setările de configurare. Unele televizoare au implicit bifate câteva căsuțe care le permit colectarea de date și tot ce trebuie să faci este să le debifezi. La altele, setările originale de configurare nu permit acest lucru, dar este posibil ca pe parcurs tu să fi dat acces la datele tale, pentru a permite Smart TV-ului să îți facă recomandări pe baza preferințelor personale.

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) recomandă să faci o revizuire a tuturor setărilor de privacy. E valabil, pentru toate serviciile și aplicațiile pe care le folosești – pe calculator, tabletă, mobil  sau televizoare – deci Facebook, Twitter, Instagram, Google+ sau altele similare, deoarece și acestea pot fi accesate de pe televizoare Smart.

ApTI mai recomandă selectarea atentă a aplicațiilor sau site-urilor pe care le folosim. Citește permisiunile de care au nevoie aplicațiile pe care le instalezi (geolocalizare, microfon, cameră, fotografii, agenda telefonică). Cu atât mai mult dacă serviciul este gratuit, fiindcă modelul de afaceri este posibil să fie bazat chiar pe vânzarea de baze de date personale.

Totodată, folosește unelte care respectă viața privată – pentru browser, pe mobil, calculator sau pentru Smart TV. Există o serie de tutoriale și ghiduri care prezintă aplicații orientate către protejarea vieții private online pe care le poți consulta. Ai răbdare să testezi aplicații în genul acesta pentru a identifica ce ți se potrivește mai bine.

(P)

Citit 17396 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 10:44