România pe hârtie în 100 de chipuri. Exercițiu de sprijin public
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Exercițiu de sprijin public
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Răzbiul de independență din 1877-1878 a răscolit puternic viața gălățenilor. În primul rând, o parte a armatei ruse a trecut prin târgul nostru, traversând apoi Dunărea cu bărci sau pe un pod mobil din ambarcațiuni, în zona Brăilei, spre Măcin.

Pe malul nostru este ridicată o redută, cu trei baterii de artilerie, pentru apărarea orașului în cazul unei riposte navale turcești. Replica a fost însă timidă, fiind dărâmate de puținele bombardamente doar câteva case ale unor supuși austrieci.

Trei batalioane gălățene participă la luptele de la Plevna, Vidin și Smârdan, făcându-se remarcat și decorat cu "Virtutea Militară" locotenent-colonelul Nicolae Holban, comandantul Regimentului 11 Dorobanți.

Populația înțelege că este un moment de cumpănă și se implică activ. Se deschid subscripții publice pentru "ajutorul ostașilor noștri români a căror apărare le-o datorăm". Se oferă sume consistente de bani și bunuri, doamnele din înalta societate, cum e cazul Catincăi Catargiu, își donează bijuteriile pentru a fi vândute la licitații caritabile. Printre cei care se implică este și poetul Vasile Alecsandri, care susține o conferință în sala teatrului "Sacomano" din Galați, iar banii încasați pe bilete ajung în sprijinul armatei. La fel se întâmplă și în cazul mai multor reprezentații oferite de trupa actriței Fani Tardini.

În imagine, cântărețul Claudiu Rusu citește ediția "Le Monde Illustre" din 1878, în care este prezentat episodul capitulării armatei otomane la Plevna. Pe fundal, clădirea istorică ridicată în 1882 în care activează în prezent Casa de Asigurări de Sănătate.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2950 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.