România pe hârtie în 100 de chipuri. Lumea gălățeană, ca teatru abandonat

România pe hârtie în 100 de chipuri. Lumea gălățeană, ca teatru abandonat

Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

"Lumea întreagă e o scenă și toți oamenii-s actori. Răsar și pier cu rândul, fiecare", scria William Shakespeare, în piesa "Cum că vă place". În cazul fostului Teatru de Păpuși "Gulliver" din Galați, lumea e o scenă abandonată, ce se degradează ușor, dar sigur. Cel puțin până în prezent.

Clădirea datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, primele date despre ea putând fi găsite însă abia la începutul secolului al XX-lea. În 1918, proprietarul de atunci, magistratul Mihail Beștelei, îi vindea imobilul comerciantului Alecu Dumitriu.

"Clădirea a fost concepută şi construită în mai multe etape, neavând astfel o concepţie unitară în ceea ce priveşte compartimentarea. Aceasta situaţie este cauzată şi de funcţiile pe care le-a avut imobilul în timp. Iniţial a fost casă de locuit. Apoi, se pare, a fost Consulatul Turciei la Galaţi, prin 1897. A devenit, din nou, casă de locuit, în prima jumătate a secolului al XX-lea, apoi Teatru de Păpuşi, după naţionalizare", declara, pentru "Viața liberă", Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi.

Destinația artistică a imobilului a fost curmată în 2010, odată cu retrocedarea în natură, moment după care este vândut și abandonat.

În imagine, Radu Oprea, doctor în economie, desemnat printre cei mai buni studenți străini ai Universității Pepperdine din California, președintele filialei Sud-Est a Patronatului Tinerilor Întreprinzători, citeşte, pe treptele fostului teatru, din "Gramatica română pentru seminarii și clase mai înalte, lucrată de Nicolau Bălășescu", tipărită în București, la 1850.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1050 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2018 16:30

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro