România pe hârtie în 100 de chipuri. Primele lumini
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Primele lumini
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Unul dintre cei mai implicați dascăli în formarea învățământului gălățean a fost Ioan Cetățianu. Născut în 1840, în județul Hunedoara, absolvent al gimnaziului din Blaj și al Institutului "Sfânta Ana" din Viena, a lucrat o scurtă perioadă la Monitorul Oficial din București (1864-1866), apoi a fost numit, în 1867, director al actualului Colegiu Național "Vasile Aecsandri". A lucrat aici timp de 23 de ani, predând nu mai puțin de șase discipline: limba română, latina, istoria, geografia, retorica și filosofia.

A întemeiat Școala Secundară de fete, actualul Colegiu Național "Mihail Kogălniceanu", și Institutul "Costache Negri". La intervenția sa, Gimnaziul Teoretic de Băieți a obținut finanțare pentru o clădire proprie și tot la intervenția sa au fost incluse istoria și limba română ca discipline de studiu la Școala de Marină. În planul legislației școlare, a fost cel care a introdus nota 6 ca limită minimă de admitere la liceu. Avea să moară în 1898, în orașul nostru.

În amintirea sa, o stradă din cartierul Traian Nord îi poartă numele, iar un mic bust străjuiește în fața colegiului pe care l-a condus vreme de 23 de ani.

În imagine, în fața statuii lui Cetățianu stă eleva Colegiului Național "Vasile Alecsandri" Cristina Petcu, de 14 ori campioană națională, de trei ori campioană balcanică, de șapte ori campioană europeană și triplă campioană mondială la karate. Învață la clasa de matematică-informatică a CNVA, dar iubește și disciplinele umaniste, fiind olimpică la istorie și religie.

În mână, Cristina are volumul princeps de debut "Primele iubiri" al lui Nicolae Labiș.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

 

Citit 2529 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2018 13:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.