România pe hârtie în 100 de chipuri. La pas printre titani
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. La pas printre titani
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Să te întâlnești în Galați cu George Enescu era, în prima jumătate a secolului trecut, ceva extrem de posibil. Se știe că primul concert l-a susținut în 1909, la 28 de ani, pentru societatea de binefacere "Furnica". Al doilea menționat de ziare a fost în 1912, urmat de unul în 1918, dedicat copiilor sărmani și ostașilor care luptaseră să facă România Mare. A mai concertat în 1923, 1926, 1930 și 1937.

Două dintre casele care încă mai există în oraș, într-o stare mai mult sau mai puțin proastă, au găzduit la rândul lor recitaluri ale marelui violonist și compozitor. Una este Casa Mantu din strada Cuza Vodă nr. 46. Alt imobil este Casa Macri, din strada Domnească nr. 80. La recepții putea fi ascultat și George Enescu, cântând la orga construită la comandă, în anul 1910, în Germania. Printre personalitățile lumii culturale ce puteau fi întâlnire la serate se numărau Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga sau Ion Minulescu.

Iubit de gălățeni, în cinstea lui Enescu avea să fie ridicat un bust în 1956, la doar un an după moartea sa. Lucrarea îi aparţine sculptoriţei Florica Ioan și se află în Grădina Publică.

În fața bustului se află, în imagine, artistul Florian Doru Crihană, unul dintre gălățenii care au uimit lumea, cu peste 100 de premii în palmares, 30 de expoziții personale și sute de expoziții colective. De puțin timp s-a implicat într-un nou proiect important pentru Galați: o galerie de artă, deschisă în mansarda librăriei "Alexandria", unde promovează talente tinere sau deja consacrate.

Crihană răsfoiește ediția aniversară "Grigorescu", dedicată marelui pictor de artistul Iosif Rosenbluth.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2603 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2018 13:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.