Cunoaşterea curentelor literare duce la cunoaşterea limbii române

Cunoaşterea curentelor literare duce la cunoaşterea limbii române
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La examenul de bacalaureat, la subiectul I sau III apar și următoarele cerințe: „ilustrează,cu câte un exemplu din text, două trăsături ale romantismului (sau alt curent literar)”; „evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea operei literare în perioadă, curent literar …” Totdeauna trebuie să știm despre ce vorbim, adică să clarificăm noțiunile pe care el vom folosi. În cazul nostru: ce este un curent literar? Scriitorii dintr-o anumită perioadă care împărtășesc aceleași principii estetice (aceeași concepție despre artă), preferă anumite genuri și specii literare și utilizează în opera lor modalități artistice similare formează un curent literar.

Bineînțeles că trebuie să cunoaștem (să învățăm!!!) trăsăturile curentelor literare în care se încadrează operele studiate din programa de bacalaureat. Eu vă ofer un exemplu.

„Căci este sara-n asfințit Și împle cu-ale ei scântei

Și noaptea o să-nceapă Cărările din crânguri,

Răsare luna liniștit Sub șirul lung de mândri tei

Și tremurând din apă Ședeau doi tineri singuri.” (Mihai Eminescu „Luceafărul”) 

Ce trăsături ale romantismului recunoști?

Mai întâi tema iubirii este tratată întotdeauna împreună cu tema naturii pentru că, în creația eminesciană, natura este proiecția sentimentului. Dacă iubirea există , natura este feerică, dacă iubirea a murit, natura devine un ocean de gheață: „De câte ori, iubito, de noi mi-aduc aminte / Oceanul cel de gheață mi-apare înainte…”

După cum se vede aici, tabloul nocturn este dominat de lună (astrul romanticilor) care are puterea de a transfigura peisajul. Remarcă verbul la gerunziu -„tremurând”- care care sugerează nu numai mișcarea din natură, ci, mai ales, trăirile celor doi tineri („ședeau doi tineri singuri”).

Romanticii se ridică împotriva îngrădirilor, ei afirmă libertatea absolută în creație: de exemplu, în textul ales, la nivelul limbajului apar cuvinte din întreg vocabularul: viitorul popular „o să-nceapă”, arhaismele fonetice „împle”, „sara”. Și trăsătura principală a curentului romantic cu care nu dați greș este afirmarea primatului sentimentului, al fanteziei (al subiectivismului) în opera literară.

Vă voi numi și alte trăsături ale acestui curent literar în curând. Sau poate le știți!

Cunoașterea trăsăturilor curentelor literare FACE BINE LA LIMBĂ! Și la CULTURA GENERALĂ!

Citit 7424 ori Ultima modificare Joi, 31 Ianuarie 2019 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.