Cine mai tipăreşte astăzi cărţi? Vezi aici ce instituţii sprijină literatura gălăţeană

Cine mai tipăreşte astăzi cărţi? Vezi aici ce instituţii sprijină literatura gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ideea documentării acestui articol ne-a venit de la cititorii care ne sună la redacţie întrebându-ne unde s-ar putea adresa cu un manuscris, pentru publicarea unei cărţi. În condiţiile în care cărţile în format electronic au din ce în ce mai mulţi adepţi (însă, la fel de adevărat este că mirosul hârtiei nu poate fi înlocuit cu nimic!), am încercat să aflăm cine şi în ce condiţii mai editează şi mai tipăreşte cărţi, astăzi, la Galaţi.

„Axis Libri” – 50 de titluri pe an

La Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia” fiinţează, din 2010, Editura „Axis Libri”, în cadrul brandului cultural cu acelaşi nume. „Realizăm, în momentul de faţă, 50 de titluri pe an. La început am avut câte 10-15, apoi 30 şi, cu fiecare an, numărul lor creşte. Sunt cărţi din toate domeniile, pe care le edităm cu sprijin material de la Primărie, Consiliu Local şi Consiliul Judeţean”, declară Ilie Zanfir, directorul instituţiei. Concret, pentru cei interesaţi, traseul ce trebuie parcurs pentru publicarea unei cărţi este următorul: „Manuscrisele trec întâi printr-o comisie ce analizează textul. În cazul în care comisia îşi dă acceptul, se trece la machetare şi la realizarea coperţii. Autorii au, apoi, libertatea de a-şi alege tipografia. Noi lucrăm foarte bine cu câteva tipografii: DonStar, Pax Aura Mundi, Editura Fundaţiei Culturale Antares, Partener, Phoebus. De asemenea, la Galaţi mai au edituri Universitatea Dunărea de Jos şi Universitatea Danubius, precum şi Muzeul de Istorie”, ne mai spune directorul Ilie Zanfir. Cărţile apărute sub egida "Axis Libri" sunt lansate în cadrul Salonului literar cu acelaşi nume.

Centrul Cultural sprijină literatura gălăţeană

Florina Zaharia, coordonatoarea Departamentului Editură (înfiinţat în 2002) din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, ne atrage atenţia că: „Tipografia e cu totul altceva decât o editură, care îţi oferă un redactor de carte, tehnoredactor, grafician, corector, un ISBN, o etichetă sub care să apară acea carte, cu alte cuvinte, o instituţie care să-şi dea girul. Tipografia asigură doar serviciul de tipărire pe care poţi să-l plăteşti tu sau orice sponsor. Aşadar, prima etapă în publicarea unei cărţi o asigură editura, care te îndrumă apoi spre tipografia cea mai potrivită bugetului şi standardelor pe care ţi le propui. Editura Centrului Cultural colaborează cu tipografiile Grafprint şi Gestrom. Tirajul optim pentru o carte este de 500 de exemplare. Dacă e mai mic, e nerentabil. Iar dacă e mai mare, înseamnă că acea carte are căutare, are public. Preţurile depind de foarte mulţi factori: format, policromie, dacă are sau nu fotografii, copertă policromă, sunt detalii tehnice care ţin de grafică”.  

Pentru cărţile publicate sub egida sa, Editura Centrului Cultural asigură şi distribuţia acestora în ţară, la marile biblioteci şi la instituţii de cultură din ţară – centre culturale, edituri, reviste culturale - în schimb, pe plan local, nu le poate vinde, ci doar oferi gratuit celor care doresc, în limita stocului disponibil. Directorul Centrului Cultural, Sergiu Dumitrescu, precizează că tot ce se publică la editura instituţiei trebuie inclus în programe şi proiecte realizate în anul anterior, întrucât calendarul evenimentelor Centrului Cultural trebuie aprobat, pentru finanţare, de către Consiliul Judeţului, căruia îi este subordonat.  „Încurajăm în special tinerii până în 35 de ani, care nu au posibilităţi materiale. Sprijinim proiectele care promovează poezia contemporană şi acordăm ISBN-uri cărţilor care sunt importante pentru literatura gălăţeană”. Editura Centrului Cultural face parte din comitetul de coordonare al APLER (Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România). 

Citit 1689 ori Ultima modificare Luni, 06 Mai 2013 09:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.