Noul sediu al Muzeului de Artă vă iese în drum! Unde? La Piaţă, nu în Centru…

Noul sediu al Muzeului de Artă vă iese în drum! Unde? La Piaţă, nu în Centru…
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O „galerie” cu prea multe „domicilii”, dar şi ofertă rară

Str. Tecuci nr. 7 (colţ cu str. Traian), bloc V3: chiar aici puteţi găsi noul „domiciliu” al Muzeului de Artă Vizuală Galaţi – „singura unitate de memorie culturală care are ca obiect conservarea şi reprezentarea artei plastice moderne şi contemporane din România în evoluţia sa, cu accent pe perioada actuală”, după cum spune chiar managerul instituţiei-unicat de cultură, Dan Basarab Nanu. Revenim acum, prezentând mai precis noua aşezare a muzeului, după ce foarte mulţi gălăţeni ne-au întrebat unde s-a mutat acest muzeu, care a fost câteva luni închis. După deschiderea de joia trecută, pot spune cu mâna pe inimă că este păcat să nu-l vizitaţi! Găsiţi aici pictură, grafică, sculptură, tapiserie, artă decorativă semnată de mari maeştri, începând cu Nicolae Mantu, Grigorescu, Luchian, Ressu, Baba, Ciucurecu, Jalea, Ţuculescu, Vida Gheza, Miliţa Petraşcu, şi terminând cu artişti tineri din Galaţi şi din ţară, lucrări de azi, din secolul XX sau XIX.

Ce a fost înainte

Blocul V3 s-a construit în 1993, pentru apartamentele de serviciu ale Consiliului Judeţului (CJ). În viziunea preşedintelui CJ de atunci, Răsvan Angheluţă, aici trebuia să fie un centru cultural. În timpul mandatului preşedintelui Dan Gogoncea, a rămas „Centru” şi atât, găzduind însă şi expoziţii de artă, dar mai ales evenimente economice şi comerciale, chiar internaţionale. În timpul preşedintelui Eugen Chebac, evacuarea Blocului Cristal a dus la mutarea aici a CONSPROIECT S.A., firma de proiectare a CJ.

Vecinătate suportabilă, pasaj agreabil

Muzeul se află chiar peste drum de un sex shop! Dar şi în apropierea imediată a Pieţei Centrale, cu tot deranjul de rigoare, însă o vecinătate suportabilă. Pe de altă parte, alături, un pasaj cu stâlpi ornamentali, arteziene şi vegetaţie, face legătura între străzile Traian şi Bălcescu.

Sediu provizoriu, sperăm!

După retrocedarea sediului vechi, fost Palat Episcopal (clădirea care se tasa pe an ce trecea, a câştigat un grant european care să-i permită reabilitarea), Muzeul de Artă a fost mutat, evacuat, deportat la bloc. Înainte, un proiect superb, îndrăzneţ, pentru sediul nou (arhitect Dan Ujeucă) nu a putut fi aplicat în Parcul Rizer, pentru că autorităţile n-au reuşit sau nu s-au străduit suficient să obţină fondurile europene. Astfel, muzeul a trebuit să-şi mute comorile, cu precauţiile care se cer atunci când transporţi porţelanul în camion. A fost apoi un pariu câştigat, să se amenajeze cei numai 600 de mp expoziţionali, încercând chiar să recupereze piese fragile păstrate în depozit, dând astfel impresia şi de mai mare varietate. Soluţia este însă una de compromis, instituţia înfiinţată în 1967 se împarte în mai multe spaţii din oraş, devenind din muzeu, galerie! Dacă sediul expoziţional este în Piaţă, cel administrativ se găseşte tocmai pe str. Eroilor nr. 6, iar depozitele, în nişte spaţii închiriate.

 

Citit 934 ori Ultima modificare Vineri, 15 Noiembrie 2013 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.