ORAŞUL „mut”: "Doar nişte sculpturi acolo şi ele"?

ORAŞUL „mut”: "Doar nişte sculpturi acolo şi ele"?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criticul de artă Corneliu Stoica face, prin intermediul nostru, un apel către edili, pentru a plasa pe toate sculpturile în metal de pe Faleză inscripţii explicative. La unele au rămas doar semnătura în metal a autorului, uneori criptată, ori publicul trebuie să cunoască şi numele lucrărilor şi pe cel al autorilor, unii deja cu o frumoasă carieră în străinătate. Un oraş „mut” îţi oferă doar întrebări, nu şi răspunsuri, care înseamnă în ultimă instanţă şi educaţie, dar şi confort intelectual…

Ne asociem ideii, propunând însă şi semnalarea în oraş a drumului către această rară rezervaţie de sculptură în metal expusă aer liber, realizată în mai multe ediţii ale unor tabere naţionale de sculptură, o ofertă unică în ţară şi printre puţinele din lume.

Am putea lua exemplu de la brăileni, care semnalează din loc în loc, chiar la distanţă de kilometri, explicit, pe panouri mari, direcţia către casele memoriale, cu explicaţii sumare despre personalităţile vizate şi ofertele de expoziţie (foto 2 - spre casa cântăreţului de operă Petre Ştefănescu Goangă), ce-i drept cu menţiunea, cerută de finanţatorul extern al proiectului de reabilitare, dar care putea să rămână numai lângă clădire...

În oraşul Galaţi, unde nu am fost în stare, în două decenii şi ceva de la Revoluţie, decât să pierdem două case memoriale (a lui Costache Negri şi a lui Mantu) din cele care au funcţionat mai mult sau mai puţin înainte de ´89, măcar drumul către imobilele respective ar trebui semnalat! Ca şi spre locuri în care au trăit şi alte mari personalităţi, de la Ivanovici la Leonard sau Fani Tardini.

Citit 1102 ori Ultima modificare Luni, 09 Iunie 2014 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.