Guvernul Orban vrea puteri sporite

Guvernul Orban vrea puteri sporite
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul ungar al premierului Viktor Orban a supus atenţiei parlamentului un proiect de lege destinat să-i permită să guverneze prin ordonanţe într-un regim de stare de urgenţă prelungit pentru a lupta împotriva epidemiei generate de noul coronavirus.

Proiectul prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de "ştiri false". Proiectul de lege ar permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului.

Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea - tot potrivit textului - "să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia".

Criticii guvernului naţionalist al lui Viktor Orban, care îl acuză frecvent de derive antidemocratice, se tem ca un astfel de cadru să nu întărească considerabil puterile guvernului în detrimentul parlamentului.

Citit 778 ori Ultima modificare Joi, 09 Aprilie 2020 17:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.