Erdogan, sfidător la adresa sancţiunilor Uniunii Europene

Erdogan, sfidător la adresa sancţiunilor Uniunii Europene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că eventuale sancţiuni ale Uniunii Europene (UE) împotriva Turciei pentru activităţile sale controversate din estul Mării Mediterane nu constituie motiv de mare îngrijorare pentru ţara sa, informează AFP.

"Orice fel de decizie de sancţiuni din partea UE nu constituie o mare îngrijorare pentru Turcia", a declarat Erdogan în timpul unei conferinţe de presă la Ankara, înainte de a pleca într-o vizită oficială în Azerbaidjan. Sancţiunile împotriva Ankarei sunt pe ordinea de zi a summitului UE din 10 decembrie, din cauza lucrărilor de explorare gazeiferă întreprinse de Turcia în estul Mării Mediterane, în zone maritime disputate cu Grecia şi Cipru. "Oricum, UE aplică dintotdeauna sancţiuni contra Turciei. Ea nu a fost niciodată cinstită faţă de noi, nu şi-a ţinut niciodată promisiunile", a adăugat Erdogan.

Potrivit preşedintelui turc, "lideri cinstiţi" din cadrul UE, pe care nu i-a nominalizat, nu văd cu ochi buni aceste sancţiuni.

UE a adresat în octombrie Turciei o propunere de dialog, însoţită de o atenţionare privind introducerea de sancţiuni dacă Turcia îşi va continua acţiunile. Mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Germania, s-au opus adoptării unor sancţiuni contra Turciei.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend major legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental.

Citit 594 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Decembrie 2020 17:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.