Fără măsuri în industria oțelului, niciun comisar nu va fi votat

Fără măsuri în industria oțelului, niciun comisar nu va fi votat
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Aprobarea componenței viitoarei Comisii Europene va fi condiționată de respectarea angajamentelor făcute în cadrul Pactului Verde European de susținere a tranziției industriei siderurgice spre o producție cu emisii reduse de carbon, a declarat europarlamentarul Dan Nica, președintele grupului S&D din cadrul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European.

Chiar dacă obiectivele privind reducerea emisiilor de carbon sunt ambițioase, tranziția industrială europeană în general - sectorul siderurgic în mod particular - nu a fost susținută suficient nici în implementarea noilor tehnologii, nici în protejarea pieței interne de practicile neconcurențiale, a arătat europarlamentarul Dan Nica.

Acesta a precizat că inclusiv avizele ce vor fi solicitate Comisiei ITRE și votul în Parlamentul European privind componența viitoarei Comisii Europene depind de planul de măsuri ce va fi prezentat pentru susținerea procesului de reindustrializare și stimulare a dezvoltării unor sectoare strategice în economie, precum industria oțelului.

"Una dintre promisiunile rămase neîndeplinite în cadrul Pactului Verde o reprezintă sprijinul pentru industria europeană a oțelului, care să producă oțel curat, cu emisii reduse de bioxid de carbon. În locul acestor măsuri pe care cu toții le așteptam, am constatat că, pe lângă lipsa de finanțare pentru această industrie a oțelului, care era cea mai afectată - cu o scădere a producției de 40 de milioane de tone, anul trecut, în Uniunea Europeană - am avut, în schimb, o creștere a importurilor din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene și care produc emisii mari de bioxid de carbon. Prin urmare, s-a distrus o mare parte a unei industrii care funcționa bine, au crescut emisiile de bioxid de carbon, iar acest lucru s-a întâmplat inclusiv pe fondul unei lipse de acțiune din partea Comisiei Europene", a declarat europarlamentarul Dan Nica, în plenul Parlamentului European.

Acesta a reamintit că, în cursul săptămânii trecute, la nivelul Comisiei ITRE a fost inițiată o solicitare oficială către Comisia Europeană pentru prezentarea planului de acțiune privind industria oțelului - "Green Steel Made in Europe", axat pe măsurile de păstrare a competitivității acestui sector.

"Este vorba de finanțare, de măsuri care să poată să ajute la decarbonizarea industriei oțelului și, în același timp, de măsuri ca să reducem sau să eliminăm aceste importuri din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene și care au emisii mari de bioxid de carbon. Să știți că niciun comisar nu va primi aprobarea Parlamentului European, în viitorul mandat, dacă nu vine cu acest plan de acțiune pentru industria oțelului", a declarat Dan Nica, în plenul Parlamentului European.

La nivelul Comisiei ITRE a Parlamentului European au fost derulate negocieri cu Comisia Europeană ce au avut până acum drept rezultat măsuri precum alocațiile din Fondul pentru Tranziție Justă - de care beneficiază și șase județe din România, printre care și Galațiul, Platforma de investiții "Tehnologii strategice pentru Europa" (STEP), în care este eligibil și Combinatul Liberty Galați, sau noile reglementări privind controlul pieței de energie și combaterea practicilor incorecte față de consumatori, fie ei casnici sau industriali, inclusiv din România.

De asemenea, după cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", recent a avut loc la Bruxelles o întâlnire a comisarului european pentru Concurență, Margrethe Vestager, și a comisarului european pentru Relații Interinstituționale și Prognoză, Maros Sefcovic, cu reprezentanții industriei siderurgice europene, dar și cu europarlamentari, în care s-a abordat viitorul acestei industrii.

În acest context, Comisiei Europene i s-a solicitat să ia măsuri pentru depășirea unor bariere precum lipsa aprovizionării cu energie la costuri competitive, dezvoltarea lentă și necoordonată a noii infrastructuri industriale, incertitudinile pe piață privind o serie de produse, lacunele în aplicarea normelor vamale și tarifare. De asemenea, Comisiei i s-au solicitat măsuri pentru a controla efectul dăunător al creșterii importurilor din țările cu capacități excedentare de oțel asupra tranziției industriei europene.

Citit 2730 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 12:19

1 comentariu

  • postat de florin
    Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 15:48
    86.124.200.***
    7% la nivel mondial sunt emisiile de carbon ale Europei!Parlamentarii europeni au distrus și vor distruge economii,vieți pt a mai reduce din aia 7%!Cît?Sa ne spună politicienii români !Și de asemenea sa ne spună cum vor forța restul lumii să reducă din aia 93%!!!!
    2
    12

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro