Politica de confidenţialitate

Termeni şi condiţii de utilizare

a site-ului www.viata-libera.ro şi aplicaţiei „Viaţa liberă”

1.Informaţii despre site

1.1. Site-ul www.viata-libera.ro este proprietatea firmei Viaţa liberă SRL, cu sediul în strada Domnească nr 68, etaj 1, Galaţi, telefon: 0236/460.620; email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., înregistrată la Registrul Comerţului cu numărul J17/1005/2013, CUI  32138827, în calitate de operator de date personale (înregistrat la autoritatea competenta sub nr. 27890/2013).

1.2. Proprietarul site-ului, precum şi a aplicaţiei „Viaţa liberă” va fi denumit pe parcursul prezentului regulament „Viaţa liberă”.

1.3. „Viaţa liberă” recunoaşte şi respectă dreptul persoanelor la confidenţialitatea datelor cu caracter personal. www.viata-libera.ro este un portal web de ştiri online, care conţine informaţii,  publicitate şi elemente de marketing sau/şi fidelizare  a cititorilor. Articolele publicate sunt realizate în baza unor documentări realizate de angajaţii proprii sau din selectarea informatiilor cu caracter public preluate în condiţiile legii din surse de informaţii contractuale şi necontractuale. Datele colectate sunt datele pe care dvs. ni le furnizaţi, prin intermediul siteului sau aplicaţiei de mobil: nume complet, nickname (poreclă), sex, data şi locul naşterii, adresa de poştă electronică, adresă de domiciliu, tipul, seria şi numărul actului de identitate, număr de telefon.  2.

2.Proprietatea Intelectuală

2.1 Protejarea conţinutului şi designului.

Conţinutul şi design-ul www.viata-libera.ro şi a aplicaţiei „Viaţa liberă”, inclusiv interfaţa de acces şi bazele de date accesibile prin intermediul său, sunt proprietatea “Viaţa liberă” şi sunt protejate prin legislaţia română în vigoare, cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe. Textele postate de către utilizatori la „Adaugă comentariu” devin proprietatea “Viaţa liberă” din momentul postării. În cazul informaţiilor şi conţinutului postat de utilizatori înregistraţi sau terţe părţi ori parteneri pe site-ul www.viata-libera.ro, dreptul de autor şi responsabilitatea asupra acestora aparţin în totalitate celor care au publicat acea informaţie. În cazul conţinutului preluat de la parteneri pe baza acordurilor încheiate, acestea sunt identficate prin menţionarea numelui partenerului lângă textul sau imaginea respectivă.

  • Preluarea datelor de catre terţi.

Este interzisă orice utilizare a conţinutului site-ului www.viata-libera.ro în alte scopuri decât cele permise expres de prezentul document sau de legislaţia în vigoare. Cererile de utilizare a conţinutului în alte scopuri decât cele permise expres de prezentul document pot fi trimise la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

2.3. Proceduri la încălcarea proprietăţii intelectuale.

În condiţiile în care consideraţi că un anumit conţinut aflat pe site-ul www.viata-libera.ro încalcă drepturile dumneavoastră de proprietate intelectuală, dreptul la viaţă privată, la publicitate sau alte drepturi personale, sunteţi rugat să trimiteţi un email la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., cu specificarea drepturilor încălcate, astfel încât angajaţii cu responsabilităţi specifice ai “Viaţa liberă” să acţioneze în conformitate cu dispozitiile Legii 365/2002, privind Comerţul electronic.

2.4. Răspunderea pentru comentarii.

Utilizatorii www.viata-libera.ro înteleg faptul că sunt responsabili de orice conţinut publicat de către ei pe platforma oferită de “Viaţa liberă” şi că sunt singurii care pot fi traşi la răspundere de autorităţile competente pentru încălcarea oricărui act normativ, indiferent că vorbim de comentariile publicate, operele încărcate pe platforma online sau orice alt tip conţinut. Acest lucru este specificat clar în disclamerul afişat la secţiunea „Adaugă comentariu”, astfel încât să nu existe niciun dubiu legat de responsabilitatea autorilor comentariilor.

3. Suspendarea accesului

“Viaţa liberă” poate, fără orice altă notificare sau formalitate şi fără ca acest lucru să necesite explicarea atitudinii sale, să suspende sau să blocheze accesul unui utilizator (IP unic) sau a mai multor utilizatori la conţinutul siteului sau la o parte a acestui conţinut.

4. Modificarea site-ului

“Viaţa liberă” îşi rezervă dreptul de a suspenda, modifica, adăuga sau şterge în orice moment porţiuni ale conţinutului său. De asemenea, “Viaţa liberă” îşi rezervă dreptul de a restricţiona accesul utilizatorilor la o parte sau la întregul său conţinut.

5. Înregistrare, parole şi responsabilităţi

5.1. Secretul parolelor

Accesul clienţilor la serviciul de abonare sau unele facilităţi din cadrul siteului necesită înregistrarea dvs. cu un nume de utilizator şi o parolă. Vă recomandăm să nu dezvăluiţi nimănui această parolă. “Viaţa liberă” nu va cere niciodată parola conturilor clienţilor în mesaje prin poşta electronică sau telefon.

5.2. Securitatea informatică.

“Viaţa liberă” nu poate asigura în totalitate sau garanta securitatea completă a informaţiilor transmise de dvs. către noi, către şi de la serviciile noastre online.

6.Viaţa privată

6.1 Informaţii generale.

“Viaţa liberă” respectă legislaţia română şi europeană în vigoare, în speţă Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, modificată şi completată; Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice şi Regulamentul general privind protecţia datelor (Regulamentul UE 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date). Conform legislaţiei, beneficiaţi de dreptul de acces, de intervenţie asupra datelor, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale şi dreptul de a vă adresa justiţiei. Totodată, aveţi dreptul să vă opuneţi prelucrării datelor personale care vă privesc, dreptul de a fi uitat şi dreptul la portabilitatea datelor. Pentru exercitarea acestor drepturi, vă puteţi adresa cu o cerere scrisă, datată şi semnată la Viaţa liberă SRL, strada Domnească nr. 68, etaj 1, Galaţi, telefon: 0236/460.620; email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Scopul colectării datelor este de a avea acces mai uşor la contul dvs. pe site-ul “Viaţa liberă” sau pentru a informa utilizatorii cu privire la noile ştiri apărute, de a participa la concursuri ori de a participa la campanii promoţionale desfăşurate de “Viaţa liberă”. Scopul accesului “Viaţa liberă” la datele stocate pe calculatorul dvs. (cookie-uri) este de a personaliza conţinutul afişat - de exemplu de păstrare a setărilor personalizate ale fiecarui utilizator, autentificarea pentru comentarii sau realizarea de profile de utilizatori (fără a fi identificat un utilizator sau dispozitiv informatic anume) în scop de marketing. Scopul accesului terţelor reţele de publicitate la datele stocate pe calculatorul dvs. (cookie-uri) este de marketing prin Internet - de exemplu, pentru afişarea unor reclame relevante pentru utilizatori şi realizarea de profile de utilizatori (fără a fi identificat un utilizator sau dispozitiv informatic anume) în scop de marketing. Alte terţe părţi, cum ar fi cele care colectează date de trafic (SATI, trafic.ro, google etc) sau cele aparţinând reţelelor sociale (Facebook, Twitter, etc) integrate pe paginile “Viaţa liberă”, pot utiliza cookie-uri pentru scopuri de colectare a informaţiilor de trafic sau, respectiv, de a permite partajarea conţinutului cu reţeaua socială specifică.

6.2 Ce informaţii colectăm.

“Viaţa liberă” colectează informaţii de la utilizatorii săi în trei modalităţi – direct de la utilizator, atunci când se înregistrează pe siteul nostru, când se loghează pentru comentarii, când se înscrie la un concurs sau din rapoartele traficului înregistrat de serverele care găzduiesc siteurile noastre şi prin intermediul cookieurilor.

  • Informaţia din raportul de trafic al serverului: atunci când vizitaţi un site web, dezvăluiţi anumite informaţii despre dvs. (adresa dvs. IP, softul utilizat, ora vizitei, locul de unde aţi intrat în siteurile noastre). “Viaţa liberă” înregistrează aceste informaţii pentru o perioadă de timp determinată.
  • Utilizăm servicii externe companiei de analiză a traficului – cum sunt cele puse la dispoziţie de trafic.ro, Google Analytics sau SATI – Studiu de Audienţă şi Trafic Internet. “Viaţa liberă” foloseste aceste date doar în scopul comunicării şabloanelor tipizate anonime ale utilizatorilor către clienţii noştri de publicitate. Nu utilizăm datele de trafic pentru identificarea persoanelor din spatele unor adrese IP.
  • Cookie-uri: în ideea de a oferi un serviciu personalizat utilizatorilor noştri, “Viaţa liberă” poate folosi cookie-uri pentru a facilita accesul la contul dvs şi la avantajele aduse de acesta. De asemenea, reţele terţe de publicitate online care îşi desfăşoară promoţiile pe site-ul nostru pot folosi cookieuri pentru a putea adapta mesajele publicitare în funcţie de preferinţele dvs. Cookie-urile sunt fişiere de tip „.txt”, oferite browserului dvs. de un server web şi stocate apoi pe hard-discul computerului dvs.. Folosirea cookieurilor este o procedură standard la majoritatea portalurilor importante din întrega lume. Majoritatea browserelor sunt setate să accepte cookieuri. Dacă însă nu preferaţi acest lucru, puteţi reseta browserul dvs., fie să vă anunţe ori de câte ori primiţi câte un cookie, fie să refuze chiar acceptarea cookieurilor. Cookieurile ne permit să salvăm parolele dvs. de acces şi preferinţele dvs. astfel încât să nu fiţi nevoit să le introduceţi din nou data viitoare când ne veţi vizita.

6.3. Cum protejăm informaţiile colectate.

“Viaţa liberă” nu oferă informaţia colectată unor terţi fără consimţământul dvs. expres şi prealabil. Orice statistică privind traficul utilizatorilor noştri, pe care o vom oferi către terţe reţele de publicitate sau către site-uri partenere, este furnizată doar ca ansamblu de date şi nu include nicio informaţie identificabilă personal despre niciun utilizator individual. Accesul clienţilor la anumite servicii şi informaţii din cadrul siteului este protejat de o parola. În momentul în care noi primim informaţiile transmise de dvs. va garantăm că vom depune toate eforturile pentru a asigura securitatea acestora în sistemele noastre, conform standardelor de securitate impuse de legislaţia română în vigoare.

6.4. Cine are acces la informaţiile colectate.

“Viaţa liberă” nu va dezvălui nici un fel de informaţie identificabilă personal despre utilizatorii săi către terţe părţi fără a primi mai întâi consimţământul expres al utilizatorilor în această privinţă. În acelaşi timp însă, “Viaţa liberă” poate dezvălui informaţii identificabile personal atunci când legea prevede expres acest lucru, când este cerut de o autoritate competentă sau când acest lucru este necesar pentru protejarea drepturilor şi intereselor “Viaţa liberă”.

6.5. Mesaje comerciale nesolicitate.

“Viaţa liberă” se pronunţă împotriva trimiterii de mesaje comerciale nesolicitate pentru care nu are acordul explicit al utilizatorului (spam). “Viaţa liberă” va da posibilitatea abonării la newsletter-ul nostru cu noutăţi din site, prin simpla introducere a emailului dvs. Acesta va trebui însă confirmat prin apasarea pe un link trimis la adresa respectivă (double opt-in). De asemenea, veţi avea posibilitatea să vă desubscrieţi în orice moment de la acest newsletter, atât printr-un link din fiecare email trimis, cât şi pe pagina contului dvs de pe “Viaţa liberă”. Pentru orice probleme tehnice legate de mesaje comerciale trimise de “Viaţa liberă” vă rugăm să trimiteţi un email la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. şi vom rezolva problema cât de curând posibil.

7. Publicitatea şi conţinutul furnizat de alte părţi

7.1. Anumite părţi ale conţinutului publicat pe “Viaţa liberă” pot să fie furnizate de terţe persoane cu care “Viaţa liberă” are relaţii contractuale în acest sens. De asemenea, în interiorul conţinutului “Viaţa liberă” pot fi incluse secţiuni publicitare în care se vor afişa mesaje publicitare ale unor terţe persoane. “Viaţa liberă” nu este responsabilă în nicio măsură asupra conţinutului furnizat de terţe persoane, indiferent că acesta este publicitar sau nu. De asemenea, “Viaţa liberă” nu este responsabilă de conţinutul paginilor externe la care se face trimitere din interiorul său (linkuri).

7.2. Servicii publicitare şi de cercetare în numele altora - agenţiile de publicitate pot încărca date din programele lor de fidelizare în scopul măsurării performanţelor campaniilor derulate. Oferim acces doar agenţiilor care nu dezvăluie date despre utilizatorii persoane fizice.

8. Aprobarea comentariilor

“Viaţa liberă” îşi rezervă dreptul de a nu aproba sau de a dezactiva (fără posibilitatea ulterioară a utilizatorilor de a le reactiva) acele informaţii sau comentarii trimise spre publicare sau publicate care contravin termenilor şi condiţiilor de utilizare, care sunt în afara subiectului articolului principal sau pe care le consideră, în mod unilateral, ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase, neadecvate sau dăunătoare, sub orice formă, propriei imagini, partenerilor sau terţilor. Utilizatorul este singurul responsabil pentru conţinutul mesajelor trimise spre publicare. Postarea sau transmiterea de comunicări sau informaţii prin intermediul platformelor de comunicaţie puse la dispozitie de “Viaţa liberă” este supusă prezentelor Termeni şi Condiţii. Informaţiile postate de utilizatori pot să nu apară pe platforma “Viaţa liberă”, dacă acestea nu sunt aprobate de către unul dintre angajaţii noştri. De asemenea, utilizatorul trebuie să înţeleagă că nu poate publica, transmite sau face referire către utilizatorii sau membrii “Viaţa liberă” niciun fel de mesaj comercial nesolicitat, mesaje cu informaţii confidenţiale, mesaje care conţin viruşi sau orice alte secvenţe de cod care se dovedesc a fi distructive sau care pot întrerupe, elimina sau limita funcţionalitatea “Viaţa liberă”, mesaje de tip „joc piramidal” sau orice altă activitate menită a înşela încrederea unor alte persoane ca şi orice mesaje care conţin texte ilegale, imorale, injurioase, ameninţătoare, abuzive, indecente, care încalcă în orice fel dreptul de proprietate intelectuală sau alte drepturi pe care le poate avea un terţ.

9. Drepturile utilizatorilor

Prin lege sunt recunoscute persoanelor vizate o serie de drepturi importante:

  1. Dreptul la informare - art. 13 şi 14 GDPR. Acesta permite persoanelor vizate să ştie, chiar de la momentul la care se face colectarea, modul în care se vor utiliza acele date, către cine vor fi ele dezvăluite ori transferate, ce drepturi au persoanele în cauză cu privire la datele prelucrate etc.
  2. Dreptul de acces la date - art. 15 GDPR. Permite obţinerea unei confirmări că se prelucrează sau nu date cu caracter personal care privesc utilizatorul şi, în caz afirmativ, se permite accesul la datele respective.
  3. Dreptul la ştergerea datelor - art. 17 GDPR. Permite utilizatorului să obţină ştergerea datelor cu caracter personal care îl privesc, fără întârzieri nejustificate, cu excepţia cazurilor în care unele date sunt prelucrate pentru a oferi publicului dreptul la informare sau sunt prelucrate în scopuri statistice ori de arhivare,  pentru îndeplinirea unei obligaţii legale ori pentru constatarea sau apărarea unui drept în faţa instanţelor.
  4. Dreptul la rectificarea datelor - art. 16 GDPR. Permite utilizatorului să obţină, fără întârzieri nejustificate, rectificarea sau completarea datelor cu caracter personal inexacte care îl privesc.
  5. Dreptul la restricţionarea datelor - art. 18 GDPR. Este un drept cu caracter temporar. În unele situaţii, între momentul se ia decizia de a şterge anumite date (nu mai este nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării) şi ştergerea efectivă a datelor, utilizatorul se poate opune ştergerii, motivând aceasta printr-o cerere. Urmare a unei astfel de solicitări, vom “îngheaţa” datele, oprind prelucrarea lor pentru o anumită perioadă de timp.
  6. Dreptul la portabilitatea datelor - art. 20 GDPR. Utilizatorul are dreptul de a primi datele cu caracter personal furnizate operatorului (care le prelucrează în temeiul unui contract ori consimţământului declarat) într-un format structurat, utilizat în mod curent şi care poate fi citit automat şi de a le transmite altui operator, fără obstacole. Datele personale, într-un format structurat, pot fi livrate pentru a fi descărcate sau, dimpotrivă, pentru a le trimite unui alt operator.
  7. Dreptul la opoziţie - art. 21 GDPR. Orice utilizator are dreptul de a se opune prelucrării datelor sale personale, atunci când acestea sunt prelucrate în scop de marketing direct.
  8. Dreptul de a nu face obiectul unei decizii bazate exclusiv pe prelucrarea automată, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă. “Viaţa liberă” nu realizează astfel de profilări care sa fie urmate de decizii automatizate cu efect juridic sau similar semnificativ pentru persoana vizată.
  9. Dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, B-dul G-ral. Gheorghe Magheru 28-30, Sector 1, cod postal 010336, Bucureşti, Romania, telefon 0318059211, 0318059212, mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 10. Modificarea documentului Termeni şi Condiţii

“Viaţa liberă” îşi rezervă dreptul să schimbe aceşti termeni, modificând versiunea şi data adoptarii noului regulament fără îndeplinirea unor alte formalităţi. Atunci când aceşti termeni se vor modifica, “Viaţa liberă” va actualiza prezentul document prin publicarea în prima pagina a site-ului a unui link care face trimitere la noua forma a prezentului document.

 11. Legea guvernantă

„Viaţa liberă” garantează colectarea şi prelucrarea cu bună-credinţă a datelor preluate prin intermediul siteului sau aplicaţiei, în spiritul legislaţiei în vigoare, precum şi declararea scopului în care vor fi preluate acestea. Drepturile şi obligaţiile părţilor, impuse de prezentul document, politica de confidenţialitate şi termeni şi condiţii, precum şi toate efectele juridice pe care le produce prezentul acord vor fi interpretate şi guvernate de legea română în vigoare. Orice litigiu care are ca obiect acest acord va fi adus spre soluţionare în faţa unui arbitru, iar în condiţiile în care părţile nu cad de acord asupra numirii unui arbitru în termen de 15 zile de la notificarea litigiului, competenţa va reveni instanţelor românesti pe raza cărora îşi are sediul social “Viaţa liberă”.